28 maart 2022

Afscheid van raadslid Afke Kester

Na 16 jaar raadslidmaatschap nam Afke Kester op 28 maart 2022 afscheid van de gemeenteraad van Weststellingwerf.
Hieronder haar afscheidswoorden:

Dank u wel voorzitter,
Vier jaar geleden was het al duidelijk dat ik in 2022 afscheid zou nemen van de raad. Want, net als andere landelijke partijen kent het CDA de drie termijnen regeling. Je mag drie termijnen zitten, als je langer wilt moet er dispensatie worden aangevraagd. Dat is in 2018 voor mij gebeurd en toen al was duidelijk dat, onvoorziene omstandigheden daargelaten, ik in 2022 afscheid zou nemen. 
Helemaal loslaten kan ik nog niet.
Bij het opstellen van de kieslijst is gevraagd of ik met mijn veronderstelde kennis en ervaring nog betrokken zou willen blijven bij de fractie. En dat wil ik wel want raadswerk is ontzettend leuk werk!
Wel wou ik dan officieel lid van de schaduw fractie worden. Want ik wil niet als een willekeurige gast hier door het gemeentehuis dwalen.
Voor ons, als ingewijden, was de keuze volstrekt helder en goed gemotiveerd en het afscheid geregeld.
En toen kreeg ik, voor mij volkomen onverwacht zoveel voorkeurstemmen. Een hele eer en vooral ook verantwoordelijkheid. Toch heb ik niet getwijfeld: het is tijd voor mij om naar de achtergrond te gaan.

Helaas heb ik dat té weinig naar buiten kunnen brengen. Dat neem ik mezelf kwalijk. Te veel inwoners kennen dergelijke regels helemaal niet.

Ik constateer ook dat maar weinig mensen weten hoe wij als CDA fractie werken. In de fractievergadering worden alle onderwerpen uitvoerig besproken. Alle denkbare opmerkingen en argumenten worden door iedereen, dus ook schaduw fractie leden, op tafel gelegd. Op basis van die bespreking schrijft de woordvoerder van dat onderwerp een concept inbreng. Die inbreng wordt rondgemaild en iedereen kan daar aan meeschrijven.

De inbreng van de CDA fractie is nooit (!) een eigen, individuele inbreng.
Het is de inbreng van en namens de voltallige CDA fractie. En de komende jaren maak ik daar, onzichtbaar op de achtergrond, nog steeds deel van uit.
Mijn stem wordt wel degelijk gehoord in de fractie en daarmee indirect in de Raad. Ze wordt alleen niet direct zichtbaar. Ik neem afscheid van dit podium.

16 jaar lang begon ik elke inbreng met de woorden:

Dank u wel voorzitter,

De laatste keer dat ik deze woorden hier uitspreek.
Wat moet je dan als afscheidswoorden meegeven?
Nu heb ik altijd geprobeerd om mijn bijdragen in de raad te laten voldoen aan vier dingen.
Ze moeten kort zijn omdat niemand luistert naar lange verhalen;
Inhoudelijk,  want we zijn hier geen theekransje;  
Zinvol, want je wilt een doel bereiken.
En tot slot: het moet CDA waardig zijn.
Natuurlijk zijn dat onze vier uitgangspunten maar het gaat ook om houding en gedrag. En dat wordt heel mooi samengevat door Lucas. Nee, in dit geval niet onze Lukas maar de Lucas die een paar duizend jaar geleden het  Bijbelboek Lucas schreef. In hoofdstuk 6, vers 31 lezen we:  Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. 

Dus…….als het een kort, inhoudelijk, zinvol en CDA waardig afscheid moet zijn dan neem ik afscheid met die woorden.

Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.

Ik wens iedereen veel wijsheid toe.
Het ga u allen goed.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.