19 januari 2022

Gaswinning versus weidevogels

In de commissievergadering van 17 januari bespraken we als raad de 'Verklaring van geen bedenkingen'  (Vvgb) voor een omgevingsvergunning voor Vermilion. Vermilion wil in Nijeholtwolde een nieuwe gasboorlocatie (met de naam Rottum) aanleggen. En van daaruit een gastransportleiding naar de grote leiding die verderop al ligt. Het college stelde voor om die Vvgb te weigeren. Daarmee waren wij het volledig eens. Bij de bespreking hebben we drie aandachtspunten benoemd:

Fouten
In de stukken die door Vermilion aangeleverd waren stonden fouten dan wel achterhaalde gegevens. De aanvraag was namelijk al in 2017 door Vermilion ingediend maar in eerste instantie door de gemeente stilgelegd. De wethouder wou dat er eerst goede (landelijke) afspraken over een schadevergoedingsregeling werden gemaakt. Het ministerie van EZK heeft dat vorig jaar vastgelegd. De vergunningaanvraag is daarna weer opgepakt. Vermilion heeft de stukken toen niet bijgewerkt. Voor de Vvgb is dat niet echt noodzakelijk. Vermilion doet dit pas op het moment dat de daadwerkelijke Omgevingsvergunning wordt aangevraagd. Voor ons als raadsleden was dit echter erg lastig en verwarrend. Je leest dingen waarvan je weet dat het niet (meer) klopt.

Weidevogels
Het meest zwaar wegende argument om de gasboorlocatie en de aanleg van de gasleiding te weigeren ligt in de weidevogels. De Ontginning is een weidevogelkansgebied waar al jaren aan collectief weidevogelbeheer wordt gedaan. Agrariërs sluiten contracten af met de Provincie om bepaald beheer uit te voeren. Denk aan: plasdrassen op het land, later maaien, etc. Dat de Provincie waarde hecht aan dit kansrijke gebied blijkt ook uit het feit dat dit gebied mee mag doen aan de proef om de predatie door steenmarters te beperken. Het blijkt dat die maatregelen succes hebben; de aantallen weidevogels stijgen. 
Het aanleggen van een boorlocatie zorgt niet alleen voor (tijdelijke) onrust maar ook voor verstoring. Want volgens ons gemeentelijk beleid moet een bouwlocatie landschappelijk ingepast worden. Dat betekent dat er beplanting omheen wordt gezet. Maar dit weidevogelgebied moet juist open blijven. Elke boom en elke struik is een mogelijke schuilplaats voor predatoren. 
Ook de aanleg van een nieuwe gasbuis zorgt voor onrust en verstoring. Hoewel Vermilion zeer netjes werkt en de grond zoveel mogelijk weer in oude staat terugbrengt weten we dat verstoorde grond nog jaren lang zichtbaar blijft. Vermilion weet dit: ze vergoeden ook in de jaren na de aanleg nog de schade. Weidevogels zijn heel gevoelig in hun keuze voor de grond waar zij hun nest gaan bouwen. Als mensen die plek verstoren komen ze vaak niet meer terug.

Verkeer
Zowel de aanleg, als het in bedrijf hebben, van de boorlocatie zorgt voor extra vrachtverkeer. Dit moet altijd (!) via de parallelweg naar de snelweg. Die parallelweg wordt ondermeer intensief gebruikt door de kinderen die op de fiets naar school in Heerenveen gaan. In die weg zit ook nog een smalle Tjongerbrug. M.a.w. er onstaan levensgevaarlijke situaties.
Al met al zijn wij tegen het aanleggen van een boorlocatie in Nijeholtwolde.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.