01 februari 2023

Raad: funderingsaanpak Veenweide

Funderingsaanpak Veenweidegebied Fryslân 

 de Algemene Commissie hebben we uitvoerig het raadsvoorstel met betrekking tot de funderingsproblematiek in onze veenweidegebieden besproken. De CDA fractie heeft in dit kader een aantal uitgangspunten die puntsgewijs noemen.

  • Het zou goed zijn om als Friese Overheden aansluiting te zoeken bij het Fonds Duurzaam Funderingsherstel aangezien ook de Rijksoverheid bijdraagt aan dit fonds;
  • Als CDA fractie zijn we content met de toezeggingen van Provinciale Staten en het Wetterskip voor de bijdragen aan het funderingsherstel. Beide overheden helpen met een financiering waarbij de regeling van 40% van de schade met een maximum van € 40.000 wordt toegepast. Hiervoor willen beide overheden elk afzonderlijk gedurende 5 jaar elk jaar 1 miljoen euro ter beschikking stellen.
  • Zowel de Provincie heeft een Stimuleringsregeling en het Wetterskip een Nadeelcompensatie regeling m.b.t. de funderingsschade en zijn geregeld via verordeningen. Onduidelijk is nog voor de CDA fractie of deze regelingen blijven bestaan. In de verdere uitwerking moet dit duidelijk worden voor onze inwoners.
  • In de aanpak wordt alleen gesproken over de toekomstige melders van schade. Onduidelijk is hoe met schadegevallen wordt omgegaan die geheel of gedeeltelijk zijn hersteld door de eigenaar. Kan hij of zij ook met terugwerkende kracht aanspraak maken op deze regelingen? Ook in de nadere uitwerking moet hierover duidelijkheid komen
  • Voorts is het van belang dat het funderingsloket 2.0 zo snel als mogelijk conform de nieuwe werkwijze beschikbaar gaat komen.
  • Wanneer het gaat om verantwoordelijkheid van de schade ligt die niet bij de gemeente.

 CDA fractie is van mening dat het advies van de funderingstafel helder en duidelijk is.
Voor ons is niet helder hoe de uitwerking van het advies gaat verlopen in de praktijk. Immers alles moet nog geïmplementeerd worden.
Wel willen we door middel van de ingediende motie onze waardering uitspreken aan alle betrokkenen voor de aanpak van het funderingsprobleem.
Als fractie zien we het raadsvoorstel dan ook niet meer of minder dan het financieel akkoord gaan met de genoemde bijdragen.
Belangrijk is dat wij er zijn voor onze inwoners en dat zij in dit probleem niet alleen staan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.