06 november 2023

ALV 06-11-2023

Inloop vanaf 17.30 uur.

Ontvangst met koffie /thee etc.

Om 18.15 uur samen genieten van een stamppotbuffet.

Tijdens het stamppotbuffet praat Gjalt de Haan ons op enthousiaste wijze bij over de campagne voor de landelijke verkiezingen, tevens uitnodiging om op 11 november in Tolbert aanwezig te zijn, waar Henri Bontenbal ook aanwezig is.

19.30 uur; Opening van de Algemene ledenvergadering door voorzitter Alma den Hertog. Zij refereerde aan een CDA-slogan ”bestaanszekerheid” dit moet landelijk structureel aangepakt worden. Zorgen voor toereikend inkomen, stelsel voor zorg en welzijn. Een taak voor de overheid, bestaan en zekerheid door zinvol werk.

Tijdens de verkiezingen gaat het vaak en veel over bestaanszekerheid. Maar wat is dat eigenlijk en hoe ver strekt zich dat. Kijkend naar de uitleg van de politiek gaat het over financieel in staat kunnen zijn te zorgen voor een woning, en dagelijkse noodzakelijkheden. En ook de grondwet art 20 gaat over bestaanszekerheid en draagt de overheid op een beleid te voeren, dat is gericht op de bestaanszekerheid van de bevolking en op spreiding van welvaart. Het tweede lid geeft de wetgever de opdracht om op het terrein van de sociale zekerheid regelend op te treden.

Echter , bestaanszekerheid gaat ook over het hebben van perspectief en vertrouwen in de toekomst, er mogen zijn, als groepering, beroepsgroep en/of als persoon. En bestaanszekerheid geeft ook een basis aan sociaal functioneren en de rijkheid van je eigen bestaan.

Daarvoor is het belangrijk dat we blijven omzien naar elkaar, elkaar zien en waarderen, minder afrekenend zijn en laten weten: jij en jouw bestaan, zakelijk en privé,  mag er zijn.

Wat er direct in jouw omgeving gebeurt heeft grote invloed op je bestaan en je zekerheid. Meedoen in je eigen leefomgeving, omzien naar elkaar! Het CDA gedachtengoed in de praktijk brengen, trachten vanuit eigen kracht het tij keren.

Uit de gemeenteraad; door Erianne van der Burg.

  1. Er zijn veel besluiten genomen de afgelopen tijd in de raad, de omgevingsvisie is vastgesteld.
  2. Daarbij is extra nog opgenomen dat donkerte een waarde is waar rekening mee gehouden moet worden in de visie.
  3. Over de visie op Hoogezand-Noord is een besluit genomen, daar komen woningen en een deel van de oudere woningen zal worden gesloopt ten behoeve van nieuwbouw. Het aangezicht van Hoogezand wordt verbeterd.
  4. De recreatieweide aan het Schildmeer zal aangepakt worden met mogelijkheden zoals surfen en vissen, met een goede toegankelijkheid en parkeermogelijkheid.
  5. Regionaal Veiligheidsbeleidsplan, er wordt een zienswijze ingediend over de beschikbaarheid van politie in de gemeente
  6. Noodopvang: Zuidbroek krijgt € 1 miljoen  en Noordbroek € 100.000, de dorpen zelf komen met een voorstel voor de besteding.
  7. Begrotingsbehandeling, de begroting is rond, maar de OZB sterk verhoogd met de consumentenprijsindex. We komen met een voorstel met maximaal 7 % te verhogen.

Opm.: wees terughoudend met deze belasting, dit omdat het feitelijk de meest oneerlijke belasting is.

  1. Nij Begun, na de parlementaire enquête komt er een regiegroep van de raden, nu ook vanuit drie gemeenten in Drenthe waar bevingen hebben plaatsgevonden.
  2. Gemeentelijke kunstwerken, zoals bruggen etc. worden aangepakt.
  3. Het aantal wethouders wordt niet uitgebreid, blijft 4.
  4. De profielschets voor een nieuwe burgemeester wordt opgesteld, er is een bijeenkomst en men kan ook digitaal een formulier invullen.
  5. Fractievoorzitters zitten in de vertrouwenscommissie en worden begeleid door specialisten.

De voorzitter bedankt iedereen voor inbreng en sluit de vergadering

Direct geeft zij het woord aan natuurfotograaf Wilco van der Laan die ons prachtige foto’s laat zien van o.a. het Roegwold foto’s van dieren vooral prachtig vogels waarvan we niet wisten dat ze in onze omgeving vertoeven. Dit omlijst met schitterend verhalen, kortom een onvergetelijke voorstelling.

De voorzitter bedankt Wilco voor de prachtige voorstelling en ook voor de mooie verhalen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.