08 november 2023

5 miljoen euro extra naar cultuurinstellingen en zorgaanbieders in 2024

Cultuurinstellingen en zorgaanbieders in Eindhoven kunnen volgend jaar rekenen op een eenmalige compensatie voor gestegen loonkosten. Het stadsbestuur stelt in totaal 5 miljoen euro extra beschikbaar. Onze wethouder Maes van Lanschot (Financiën) heeft dat dinsdag aangekondigd bij de behandeling van de gemeentebegroting.

Eindhoven hanteert voor 2024 op elk front het CPB-inflatiepercentage van 5,2 procent. Alleen voor compensatie van de meest buitensporige prijsstijgingen was er nog wat extra geld beschikbaar: structureel 4,2 miljoen euro en eenmalig 1 miljoen euro. Op verzoek van de voltallige coalitie (GroenLinks, CDA, PvdA en D66) plus de oppositiepartijen VVD en 50Plus gaat het maximale bedrag van 5 miljoen euro uitsluitend naar zorg en cultuur.

De wethouder kon zich vinden in de voorstellen. ,,We zijn heel blij dat we wat extra geld hebben”, zei hij na afloop van het debat in de gemeenteraad. Ook erkende hij dat het niet meer is dan ‘een pleister’ en slechts een overbrugging van één jaar om pijnlijke keuzes nu uit te kunnen stellen. De structurele oplossing moet volgens het stadsbestuur uit Den Haag komen en dan gaat het volgens de wethouder al gauw om ‘tientallen miljoenen’. De hoop is daarbij gevestigd op het nieuwe kabinet.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.