20 september 2023

Eerste bouwplannen voor Fellenoord gaan dit jaar naar de gemeenteraad

De bouwkranen komen eraan, in Eindhoven. Aan de zuidkant van het station kan begin 2024 mogelijk al de eerste schop in de grond. En nog dit jaar worden de eerste drie voorlopige bouwplannen aan de Fellenoord/Prof dr. Dorgelolaan aan de gemeenteraad voorgelegd. Dat zegt onze wethouder Stijn Steenbakkers. 

Uiteindelijk zullen er zo’n 17.000 woningen moeten verrijzen in de Spoorzone, de ‘ruggengraat van Brainport’, die loopt van de TU/e tot en met Strijp-S, aldus wethouder Stijn Steenbakkers. ,,Dat is bijna een derde van de totale opgave waar de regio voor staat tot 2040. Ik hoop dat we binnenkort kunnen laten zien dat er daadwerkelijk geleverd word. Dat mensen zien dat er echt gebouwd wordt.” Ondanks de hoge rente en bouwkosten en de lange procedures is Steenbakkers optimistisch. ,,Ja, ik geloof dat volgend jaar het voorbeeld van de twee projecten aan de PSV-laan gevolgd gaat worden door veel meer bouwkranen”, aldus wethouder Stijn Steenbakkers.

Rond de Fellenoord en het station geldt nu de regel dat de opzet van de bouwplannen, het zogenaamde clusterpaspoort, eerst aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Op korte termijn kan het ‘paspoort’ van woongebouw Vierlander (tussen Holiday Inn en World Trade Center WTCE) aan de Fellenoord verwacht worden. Daarna volgen The Dutch Mountains, de twee houtbouwtorens aan de Prof dr. Dorgelolaan/Dommel. Hier komt een gemengd aanbod met wonen, werken, een hotel en een conferentieoord. De derde ‘frontrunner’ die zijn kaarten op tafel legt, is de combinatie van ontwikkelaar CRA uit Eindhoven en het Rijksvastgoedbedrijf van de overheid. Die gaan het gebouw The Core ontwikkelen tot een kantoorgebouw van 30.000 vierkante meter voor overheidsinstellingen.

Bij de ‘ruggengraat’ horen verder ook de zuidkant van het station, het Emmasingelkwadrant, het gebied rond het Philips Stadion en Strijp-S. Voor de bouwprojecten rond het Stationsplein (Lightyards, Edge en de drie torens van District-E met woningen, kantoren en bedrijven) blijft de wethouder optimistisch. Steenbakkers gelooft dat hier begin 2024 de eerste schop de grond in gaat. 

Ook over de projecten in het Emmasingelkwadrant wordt druk gesproken met de plannenmakers, ook over financiële steun. De combinatie TAC/Focus Real Estate krijgt 3,1 miljoen euro voor de renovatie van het culturele pand met ateliers en tentoonstellingsruimte; daarmee kan de bouw inclusief de nieuwbouwwoningen wellicht nog dit jaar starten.

De Victoriatoren is waarschijnlijk ook gered door de bijdrage van de gemeente van 2,1 miljoen euro; ontwikkelaar Foolen & Reijs beslist daarover later. Voor dat geld legt de gemeente zelf het Victoriapark aan. Momenteel wordt daarvoor het voormalig Philips Lighting Application Centre (LAC) afgebroken nadat het deze zomer door een brand werd getroffen. ,,En ook hier geldt: mensen zijn blij dat er na zoveel stilstand eindelijk iets gebeurt hier. De aanleg van het Victoriapark hopen we te starten in het tweede kwartaal van volgend jaar.”

Op Strijp-S tenslotte wordt druk gewerkt aan de voorbereidingen voor de bouw van zo’n 1500 woningen in fase vier, tussen Torenallee en Glaslaan/Kastanjelaan. Steenbakkers hoopt hier ook woningen voor gezinnen te kunnen bouwen. Het bestemmingsplan dat ter inzage heeft gelegen heeft slechts twee bezwaren opgeleverd, onder meer over de schaduwwerking van de nieuwbouw op Strijp-S. Waarschijnlijk kan het plan rond de jaarwisseling in de gemeenteraad vastgesteld worden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.