06 juli 2023

Eerste supersportveld van Nederland geopend in Eindhoven

Het eerste multifunctionele en duurzame sportveld in Nederland is een feit. In het Eindhovense stadsdeel Strijp stelden wethouders Rik Thijs en onze Maes van Lanschot woensdag het collectorveld onder het veld van korfbalvereniging Rust Roest op Sportpark Strijp officieel in werking. 

Het multifunctionele kunstgrasveld is aangesloten op de gemeentelijke warmte- en koudeopslag en moet in de komende jaren warmte gaan opwekken voor bijna honderdtachtig woningen in de Strijpse wijk ’t Ven, onder andere in Wooninc.-zorgcomplex Theresia en 42 gerenoveerde woningen van woningcorporatie ’Thuis. Daarvoor is onder de toplaag van het multifunctionele kunstgrasveld een veld van warmtecollectoren aangelegd. Dat bestaat uit buizen in speciale tegels waardoor een koude vloeistof stroomt die door inwerking van de zon op het kunstgrasveld verwarmd wordt. De opgewarmde vloeistof wordt vervolgens opgeslagen in de bodem. Zo kan het mes aan twee kanten snijden: door de warmte te onttrekken aan het sportveld wordt dit namelijk ook koeler en prettiger bespeelbaar in de zomer.

De gemeente is hoopvol gestemd over het project. Als het aan haar ligt, blijft het niet bij dit ene sportveld. De stad telt achttien kunstgrasvoetbalvelden, twee korfbalvelden, twaalf hockeyvelden en 83 tennisbanen die in principe geschikt zijn voor het winnen van warmte. Onze sportwethouder Maes van Lanschot: ,,Het is mooi dat we de vervanging van het korfbalveld hebben kunnen combineren met een project als dit. Het is een goede eerste stap om de sportparken te verduurzamen. Met lage energiekosten hou je immers ook het lidmaatschap bij een sportvereniging betaalbaar.”

Hoewel optimistisch hield hij woensdag nog wel een slag om de arm over de uiteindelijke baten. ,,Het is nu nog wat pionieren, aan de knoppen draaien en finetunen. Maar de berekeningen die nu op tafel liggen zijn goed. Bovendien moet je met de huidige energieschaarste ook een risico durven nemen. We hopen aan het einde van dit jaar hier meer inzicht in te hebben.”

Het project heeft in totaal 480.000 euro gekost. Daaraan heeft ook de provincie 60.000 euro bijgedragen. Als de metingen over het rendement positief blijven uitpakken is het de bedoeling de aanleg van dit soort velden breder uit te rollen over de stad.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.