10 februari 2021

Raadsvragen ‘hindoestaanse gemeenschap BACS gebouw’

Raadsvragen ‘hindoestaanse gemeenschap BACS gebouw’

 

Eindhoven, 02-03-2021

Geacht college,

Meer dan 35 jaar heeft de Surinaams Hindoestaanse gemeenschap gebruik mogen maken van het oude schoolgebouw aan de Vlokhovense weg – het heeft er zelfs de naam BACS gebouw aan te danken waarmee het in de volksmond bekend is geraakt. Recent heeft de van Abbestichting aandacht gevraagd voor de cultuurhistorische waarde van deze oude meisjesschool. Maar ook het 35 jarige gebruik door de Hindoestaanse gemeenschap heeft zou je net zo goed een stukje cultuur historie kunnen noemen. Mede door de inzet van de van Abbestichting zal de oude meisjesschool het huidige BACS gebouw niet worden gesloopt en daar zijn we heel tevreden over. In de hele discussie mist het CDA echter aandacht voor de gebruiker.

Dit brengt het CDA tot  de volgende vragen:

  1. Bent u het met het CDA eens dat er sprake is van een langdurige relatie met cultuurhistorische waarde voor de Surinaamse Hindoestaanse gemeenschap in Eindhoven en dit specifieke gebouw?
  2. Bent u ook bekend met de manier waarop deze gemeenschap Indiase kenniswerkers in hun midden heeft opgenomen?
  3. Erkent u hier ook de meerwaarde van in relatie tot het positioneren van Eindhoven als een stad met een goede leefomgeving voor kenniswerkers uit India?
  4. Wat is er tot nu toe gedaan in samenspraak met de Hindoestaanse gemeenschap om hun toekomstige huisvesting te garanderen zodat zij blijvend van waarde kunnen zijn, zowel voor de Eindhovenaren met Surinaamse roots als voor de recent gekomen kenniswerkers?
  5. Bent u het met de CDA fractie eens dat de gemeente toch minimaal een inspanningsverplichting heeft om te komen tot vervangende huisvesting?

We kijken uit naar de beantwoording van onze vragen.

Namens de CDA-fractie,

Christo Weijs

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.