30 augustus 2023

Raadsvragen: Rechtvaardige aanpak dakloosheid arbeidsmigranten

Dakloze arbeidsmigranten in Eindhoven dreigen in handen te vallen van criminele organisaties. Behalve dat de daklozen uit Oost-Europese landen nergens terecht kunnen en voor overlast zorgen, bestaan signalen dat ze worden geronseld en misbruikt door drugscriminelen. Het CDA in Eindhoven heeft daarover vragen gesteld. En onder andere straatpastor Rob Kosterman en opvangorganisatie Springplank040 bevestigen dat de vrees realistisch is.

Directeur Thijs Eradus van opvangorganisatie Springplank040 kan evenmin uit eigen ervaring spreken. maar erkent dat er grote zorgen bestaan. Hij overlegt wekelijks met de gemeente over wat ze kunnen betekenen voor arbeidsmigranten die hun werk en dus hun onderdak kwijtraken. ,,Ik durf niet te zeggen dat het al aan de hand is maar het zou me niet verbazen. Het is een hele kwetsbare doelgroep en daar maak ik me echt zorgen over. We hebben het eerder al meegemaakt met daklozen uit Eindhoven”, zegt hij.

In Eindhoven groeide het aantal dakloze arbeidsmigranten naar circa tachtig. Eradus vertelt dat er een stevige lobby gaande is voor een oplossing. ,,De groep wordt steeds groter. Ze slapen op straat. Je kunt niet meer wegkijken. We zijn een soort Qatar. We laten mensen hier werken maar als ze hun baan kwijtraken, laten we ze in de steek”, oordeelt hij. Het CDA in Eindhoven constateert in de vragen dat ook bedelbendes terug zijn in de stad. Volgens de partij bestaan die ook uit Oost-Europese arbeidsmigranten en daar gaat ook het straatpastoraat vanuit.

Het valt op dat bedelaars in de stad vaak dezelfde bordjes hebben waarop in het Engels staat dat ze honger hebben en dat ze zelfs identieke dekentjes hebben. Boz Jonut uit Roemenië, die dinsdag in de Hermanus Boexstraat zat te bedelen, vertelt dat hij naar Nederland is gekomen vanwege de hoge lonen. Hij ontkent dat hij bedelt voor een bende. Geld dat hij inzamelt, stuurt hij naar zijn vrouw en kinderen in Roemenië, zegt hij terwijl hij op zijn zwaarbeschadigde mobiele telefoon familiekiekjes laat zien. Een Roemeense bedelaar in de Lardinoisstraat vertelt een vergelijkbaar verhaal.

Om Oost-Europese bedelbendes uit de stad te jagen, voerde Eindhoven begin 2021 een bedelverbod in. Het verbod werd na een jaar afgeschaft omdat uit een evaluatie duidelijk werd dat het voor handhavers lastig was om georganiseerd bedelen te herkennen. Als het aan CDA Eindhoven ligt, gaat de gemeente crisisopvangplekken maken voor dakloze arbeidsmigranten waar ze binnen maximaal drie weken worden begeleid naar ander werk of naar hun land van herkomst.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.