04 juli 2023

Steeds meer erfgoedbordjes te vinden in onze stad

Ze duiken steeds vaker op in het Eindhovense stadsbeeld: de erfgoedbordjes die iets prijsgeven van een markante plek in de stad. De teller staat inmiddels op 70 bordjes. Om preciezer te zijn: 10 tegels die later werden gevolgd door 60 bordjes. De eerste tegel werd in 2015 geplaatst bij de eind jaren ’50 afgebroken synagoge aan de Kerkstraat. Het initiatief voor de tegels kwam voort uit de wens van de gemeente om de historische ontwikkeling van de stad ‘herkenbaar te maken en te houden'.

De lijst met geplaatste bordjes omvat tot nu toe ook een aantal thema's, zoals bijvoorbeeld kastelen en gemeentehuizen, maar ook het NRE-terrein, waar meerdere historische panden bij elkaar staan. Na een ‘magere oogst’ in 2022 - met nul nieuwe bordjes - is het nu weer de bedoeling om ieder jaar zo'n 5 tot 10 nieuwe informatieborden te plaatsen, vertelt onze wethouder Maes van Lanschot (Erfgoed). ,,Want de bordjes vormen een hele leuke manier om de geschiedenis te ontdekken. Onze stad is heel toekomstgericht, maar kent ook een rijke historie. Die proberen we op deze manier te ontsluiten.”

Dit jaar werden er vier bordjes op en rond de Vestdijk geplaatst, een bij de Nieuwstraat, een bij de St. Catharinakerk en een ín diezelfde kerk, over het Sinterklaasbombardement. Hoeveel bordjes er de komende jaren nog gaan komen, is nu nog niet zeggen. ,,Er zijn nog genoeg onbenoemde plekken, maar er komen ook altijd nog plekken bij.” De locaties van de bordjes zijn terug te vinden via de website van de gemeente Eindhoven.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.