Wonen

Eindhoven groeit! Al decennialang komen mensen naar Eindhoven om te werken en zoeken woonruimte om zich te vestigen. We moeten ervoor zorgen dat iedereen goede en betaalbare woonruimte kan vinden. Dit is momenteel niet het geval en is één van de grootste uitdagingen voor Eindhoven. De huidige plannen die voornamelijk bestaan uit verdichting in de binnenstad ondersteunen wij maar bieden slechts deels een oplossing. Niet iedereen kan dit namelijk betalen of wil in een klein appartement of studio wonen. De afgelopen jaren is er fors ingezet op een hoog percentage sociale woningbouw. Dat is goed maar dit doel is niet behaald. Daarom moet het beleid steviger aangezet worden en moet de focus ook gelegd worden op middel(dure) koop en huur. Wij constateren dat de verhuisladder (mensen die steeds een stapje maken om groter te wonen) niet voldoende op gang is gekomen. Ook dit leidt tot hogere prijzen voor woningen. Er is onvoldoende focus geweest op (middel)dure koop en huur. Het CDA wil hier fors op inzetten. Wij geloven dat je op die manier de verhuisladder op gang brengt en wonen over de gehele keten flexibeler en goedkoper maakt. Uiteraard blijft sociale woningbouw ook cruciaal. De stad is er voor iedereen, grote of kleine beurs. Tot slot zien we dat alleen samen in alle openheid dit gigantische probleem op kunnen lossen daar hebben we meer langjarig partnerships met betrouwbare partijen voor nodig.

Daarom willen wij:

- Een hoger minimumpercentage van (middel)dure huur en koop bij alle nieuwe projecten met speciale focus voor starters, gezinnen en senioren. Veel mensen komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning, maar kunnen de hoge prijzen in de vrije sector moeilijk betalen. Zij vallen dus tussen wal en schip. Wij willen daarom vooral in het betaalbare segment extra woningen. Dit kan zowel middenhuur zijn (tussen de 737 euro en 966 euro), als betaalbare koop (tot zo’n 300.000 euro). Hiermee bewerkstelligen we dat sociale huurwoningen niet langer bezet worden gehouden door mensen die daarvoor eigenlijk te veel verdienen. Zij zullen naar die middenhuur of betaalbare koopwoningen verhuizen. Wij willen diegenen die nu in een te grote sociale woning wonen, verleiden tot een kleiner appartement in hun eigen wijk. Dan komen de woningen vrij voor de juiste doelgroep.

- Er zijn genoeg ideeën voor bouwprojecten in Eindhoven. Wij denken bijvoorbeeld aan de Kanaalzone, Winkelcentrum Kastelenplein, Welschap, de Autowijk en Flight Forum. Wij willen al deze locaties voor de langere termijn aanmerken als nieuwe woningbouwlocaties en met een nieuw team en dus extra ambtenaren oppakken. Maar ook op de korte termijn kunnen deze locaties al ingezet worden om de acute druk op de woningmarkt te verlichten. We zouden samen met onze partners in het bedrijfsleven plannen kunnen ontwikkelen voor semipermanente woningbouw, die van plek tot plek kan worden gebruikt.  Op die manier leveren deze locaties een bijdrage op de korte en langere termijn.

- We zoeken daarnaast ook andere plekken dan alleen het centrum om hoogbouw te realiseren, bijvoorbeeld rondom winkelcentra. 

- Wij willen een meer actieve overheid. Aan de andere kant moeten we als overheid weer meer gaan regisseren op het gebied van woningbouw. Het CDA wil een meer actieve grondpolitiek vanuit de gemeente waarin we de volledige publieke instrumentenkoffer niet schuwen, om speculatie en prijsopdrijving te voorkomen. Om dit uit te kunnen voeren, verdubbelen we het aantal ambtenaren op de afdeling Grond. 

- Een nieuwe pact en een nieuwe manier van samenwerken. Binnen het economisch domein zijn we geroemd om onze ‘triple helix’ samenwerking.  Dit wil het CDA ook op het gebied van ruimte en woningbouw. Het CDA wil, binnen de wettelijke kaders, komen tot een selecte lijst van ontwikkelaars en partners waarmee we het samen gaan doen. Daarbij gaan we niet zoals gebruikelijk per project een tender/procedure uitschrijven omdat hier te veel tijd in gaat zitten. Net als bij andere aanbestedingen hebben lokale ondernemers hier de voorkeur. Er moet een pact komen over een aantal grotere projecten heen waarin we duurzaam partners aan ons verbinden. Belangrijk uitgangspunt is dan volledige transparantie en het werken aan vertrouwen in elkaar. Er vindt nu veel vertraging plaats door speculatie en gebrek aan vertrouwen tussen partners. Dit is bizar. Dit zijn juist de partijen die het samen moeten doen.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.