16 februari 2022

Joep Baltussen: 'Jongeren zijn een bijzondere groep'

Sinds 3 januari mag ik u vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Een bijzondere en vooral eervolle taak. Ik heb binnen het CDA de aandachtsvelden kernendemocratie, sport(verenigingen), woningbouw en openbaar groen. Mooie onderwerpen waar ik me verder in ga verdiepen en graag samen met de inwoners mee aan de slag wil gaan. Ik ben het jongste raadslid in het Land van Cuijk, de eerste die in dit millennium geboren is. Mike van Diemen (GL-PvdA) en ik zijn samen toch een beetje ‘de jongeren van de raad’. Het is mooi om samen de jeugd te vertegenwoordigen, maar eigenlijk is dat een taak van alle gemeenteraadsleden. We zijn er namens alle inwoners en niet alleen onze leeftijdsgenoten.

Ook in het Land van Cuijk zie ik veel betrokken jongeren - Joep Baltussen

De jongeren zijn een bijzondere groep. Zij, die nu nog onze sportvelden, busstations en uitgaansgelegenheden bevolken en beetje bij beetje de volwassen wereld in worden getrokken, zijn het meest afhankelijk van goed bestuur. De jongeren hebben nog het langste te leven onder onze besluiten. De plannen die wij nu maken, bepalen of zij straks woningen kunnen kopen in hun dorp en of de basisschool nog open is als ze straks kinderen hebben, om maar eens wat voorbeelden te noemen. 

Trendwatcher René Boender schreef eens over de ‘generatie Z’ als de jongeren die niet alleen dromen van een betere wereld, maar de mouwen opstropen. Een generatie van jongeren die direct, uitgesproken en maatschappelijk betrokken zijn. Wellicht herinnert u zich nog de grote demonstraties waarin de jongeren zich uitspraken voor een beter klimaat? Ook in het Land van Cuijk zie ik veel betrokken jongeren. Zie bijvoorbeeld Voor & Door Sint Tunnis, jongeren die een stichting oprichtten om hun eigen evenementen te organiseren. Of jongerenforum MOVAS in Boxmeer, dat graag de gemeente adviseert. En nu meldt die generatie zich in de gemeenteraad.

Die groeiende maatschappelijke betrokkenheid is een trend om te koesteren. Hopelijk lukt het onze samenleving en de gemeente om deze waarden en normen te versterken. Door jongeren de kans te geven en uit te dagen om zich in te zetten in hun buurt, hun vereniging, hun dorpsraad én de politiek, uit oprechte interesse in wat ze willen en kunnen. Daarmee kweken we een generatie waar onze samenleving nog decennia op kan bouwen. Iets om samen de mouwen voor op te stropen!

In het komende jaar zullen alle raadsleden van de gemeente Land van Cuijk zich aan u presenteren in een vaste column in De Maas Driehoek en op Kliknieuws. CDA-raadslid Joep Baltussen (21) uit Sint Anthonis trapt de serie af. - (C) Maasdriekhoek. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.