13 juli 2022

Lian Nabuurs: ‘D’r is mar iën pláts òp de aarde’

D’r is mar iën pláts òp de aarde,
Wor zó de wiend waeit ovver ’t lând
Wor zó de zòn schient ien d’n boggerd,
En raegen ruûst òp boëm en plânt
Dè is de grônd wor ik òp woën.

Bovenstaande tekst is van het Volkslied van Overloon en symboliseert volgens mij ook het gevoel dat inwoners in het Land van Cuijk hebben. Inwoners zijn vooral trots op het dorp (stad) en de omgeving waar ze wonen.

Graag stel ik mezelf voor: mijn naam is Lian Nabuurs-Willems en ik woon samen met Gert-Jan en onze twee zonen in Overloon. Ik ben geboren en opgegroeid in St. Anthonis en ben al ruim 30 jaar met veel plezier werkzaam als Chemisch Researcher/ Procestechnoloog. Ik ben sinds 2018 actief in de politieke arena, eerst als CDA-raadslid in de gemeente Boxmeer en nu als raadslid in onze nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Inmiddels zijn we alweer een half jaar aan de slag met de nieuwe gemeenteraad. Ik merk zelf dat ik nog steeds zoekende ben in deze grote raad met 37 raadsleden. Verschillende culturen en verschillende meningen, maar waar we wel samen tot een gewogen besluit moeten komen. Raadsvoorstellen die nu vaak nog vanuit de “oude” raden, ter besluitvorming voorliggen, hebben soms al een lange geschiedenis met de daar bijhorende gevoeligheden. Soms is het lastig daar een inschatting van te maken als je de achtergrond niet kent. Gelukkig zijn we met een grote CDA-fractie met een goede afspiegeling vanuit alle “oude” gemeenten. 

Ik probeer in de raad altijd te kijken naar oplossingen en te denken in wat er wel mogelijk is. Belangrijke thema’s zijn voor mij; de Maaslijn, problematiek AZC, duurzaamheid, energie-doelstellingen, woningbouw en CPO. 

Ook weet ik inmiddels dat politiek iets is van de lange adem, dat vind ik zelf wel eens lastig en merk ook dat inwoners dit lastig vinden. Hier hebben we dan ook als nieuwe gemeente een slag te maken. Ik hoop van harte dat we na deze raadsperiode een nog mooiere, sterkere en groenere gemeente Land van Cuijk achter hebben gelaten, waarin iedereen zich thuis voelt.

Daarom sluit ik af met het laatste couplet van het Lónse Volkslied: 

D’r is mar iën wens ien mien laeve
Die al mien doên en dinke leidt
Dè mien verlange en mien straeve
Mug uutgaon nor verbondenheid
Meej thuus te vuule ien de woën

Lian Nabuurs, CDA

In het komende jaar zullen alle raadsleden van de gemeente Land van Cuijk zich aan u presenteren in een vaste column in De Maas Driehoek en op Kliknieuws. - (C) Maasdriekhoek. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.