19 november 2020

Begroting HDSR vastgesteld

De CDA-fractie heeft in de Algemeen Bestuursvergadering van 18 november ingestemd met de begroting 2021 van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Met deze begroting met de titel “Voortvarend verder” is er voor het komende jaar ruim €130 miljoen beschikbaar voor het werk van HDSR. Dit geld wordt opgehaald bij de ingelanden van het waterschap via de watersysteem- en zuiveringsheffing. De tarieven voor 2021 zijn ook tegelijk vastgesteld.

Bij de behandeling van de begroting zijn door het CDA de volgende opmerkingen gemaakt:

Het CDA stemt er van harte mee in dat het waterschap zich, samen met andere partijen inzet voor bredere maatschappelijke opgaven, zoals duurzaamheid, biodiversiteit, energie en ruimtelijke kwaliteit.

De taken van het waterschap worden zwaarder onder andere door klimaatverandering en hogere eisen voor waterkwaliteit bij voorbeeld via lozing van de rioolwaterzuiveringen. Bovendien spelen ook de effecten van de corona pandemie mee. Toch is het gelukt om de stijging van de waterschapslasten beperkt te houden tot 2,4%. Dat is minder dan de 4% die voorzien was in het coalitieakkoord. Het CDA is hier tevreden over, mede gezien de moeilijke tijd voor burgers en bedrijven vanwege de corona.

HDSR zet voortvarend in op toekomstbestendig waterbeheer, dat kan alleen samen met andere partijen als gemeenten en provincies. Het CDA vindt dat er stevig ingezet moet worden op het inbrengen van het waterbelang bij deze partijen. Ervaring leert dat dat niet vanzelf gaat. 

In de begroting is veel aandacht voor gezond water voor mens, plant en dier. Het CDA mist nog een beetje de aandacht voor de uitwerking hiervan voor de mens en vraagt om meer aandacht voor zwemmen in oppervlaktewater, zeker gezien de warme zomers van de laatste jaren.

Bij de verdeling van de lasten naar de burger is de stijging van het tarief voor de categorie ongebouwd (vooral agrariërs) gematigd, binnen het vastgestelde financiële beleid. Het CDA had hier ook op aangedrongen. Het CDA maakt zich zorgen over de hoogte van de waterschapslasten voor de boeren, de landbouw maakt toch al een moeilijke tijd door.

In de begroting is aangekondigd dat het komende jaar 10 strategische thema’s verder uitgewerkt worden, waarover in de komende voorjaarnota afgewogen beslissingen genomen worden. 

De begroting kunt u hier vinden: HDSR - Algemeen Bestuur - 18 november 2020 (ibabsonline.eu)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.