29 mei 2019

CDA draagt Hanke Bruins Slot voor als gedeputeerde

Het CDA is verheugd dat zij Hanke Bruins Slot kan voordragen als gedeputeerde. Zij zal één van de vijf nieuwe gedeputeerden zijn in het college dat het CDA samen met GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie gaat vormen. Vernieuwing van de provinciale bestuurscultuur wordt één van de aandachtspunten van het nieuwe college. Het CDA is van mening dat Bruins Slot hieraan een goede bijdrage kan leveren. Haar portefeuille zal onder meer Landbouw, Natuur, Bodem en Water, Sport, Recreatie en toerisme en Bestuur bevatten. Ook zal ze eerste loco-commissaris van de Koning zijn.

Bruins Slot: “Afgelopen negen jaar heb ik het een voorrecht gevonden om Tweede Kamerlid te mogen zijn. Maar het lijkt mij geweldig om nu namens het CDA voor de inwoners van de provincie Utrecht aan de slag te gaan. De provincie waar ik al meer dan de helft van mijn leven woon. Van groot belang is dat Utrecht een provincie blijft waar het goed wonen, werken en leven is. Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren.”

Sinds 2010 was Bruins Slot Tweede Kamerlid voor het CDA en hield ze zich onder andere bezig met zorg, sport en veteranenbeleid. Daarvoor was zij militair, waarbij ze in 2008 op uitzending naar Uruzgan is geweest. Als Provinciale staten ermee instemt, zal ze op 5 juni 2019 aantreden als gedeputeerde. “Unaniem hebben wij als fractie Hanke gevraagd om namens het CDA deel te nemen aan het nieuwe college. We zijn trots en blij dat ze dit gaat doen”, aldus CDA-fractievoorzitter Derk Boswijk.

Coalitieakkoord

Na 2 maanden intensief onderhandelen presenteren GroenLinks, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie hun coalitieakkoord. “De verschillen tussen de partijen zijn groot maar door goed naar elkaar te luisteren en elkaar ook ruimte te gunnen zijn we tot een evenwichtig akkoord gekomen met een hele herkenbare CDA-inbreng”, stelt Boswijk. Met dit akkoord wordt bij de opgaven van de komende periode gekeken naar voldoende draagvlak en draagkracht van de inwoners en is er volgens het CDA een goede balans gevonden tussen de stad en het platteland.

Zo wordt er bijvoorbeeld ingezet op de transitie naar duurzame landbouw, maar blijft een rendabele bedrijfsvoering hierbij het uitgangspunt. Ook is er een duidelijke verschuiving op economisch gebied waarbij in de toekomst de nadruk meer op het MKB en familiebedrijven komt te liggen. Verder zal bij de energietransitie zoveel mogelijk van onderaf vorm worden gegeven samen met gemeenten en energiecoöperaties. Het voor het CDA belangrijke haalbaar en betaalbaar maken van de energietransitie staat dan ook letterlijk opgenomen in het coalitieakkoord. 

Provinciaal voorzitter Paul van den Biggelaar: “Onze fractie laat overtuigend zien dat hun keuze voor deze samenwerking vertaald is naar een collegeprogramma met een sterke CDA-inbreng. Met onze nieuwe gedeputeerde brengen we continuïteit in bestuurskracht in, zodat we deze nieuwe coalitie met vertrouwen kunnen steunen.”

Lees hier het coalitieakkoord.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.