Kopie van Willem
14 maart 2022

CDA stelt vragen over Rondweg Oost in Veenendaal en snelfietsroute Amersfoort-Bunschoten

Veenendaal groeit. Dit levert een toename van de verkeersbelasting van de N233 op. Zeker nu er begonnen is met de ontwikkeling van de woonwijk Groenpoort. Meer huizen betekent immers ook meer verkeer. Het CDA in Veenendaal pleit daarom al langer voor een tweede ontsluiting in Veenendaal Oost. In februari 2019 is het Statenvoorstel N233 Rondweg Oost Veenendaal door de Provinciale Staten aangenomen. Hierin wordt onder meer besloten om de leefbaarheid en doorstroming op korte termijn te verbeteren. Het CDA constateert echter dat de doorstroming op de Rondweg Oost nog steeds een probleem vormt.

Reden voor het CDA om onderstaande schriftelijke vragen te stellen aan het college van Gedeputeerde Staten: 

  1. Is het college op de hoogte van de plannen van de gemeente Veenendaal m.b.t. de ontwikkeling van de woonwijk Groenpoort (noordelijke deel Veenendaal Oost)?
  2. Is het college op de hoogte van de geplande ontsluiting van deze wijk en de toename van de verkeersbelasting op de N233 die dit met zich mee zal brengen?
  3. Kan het college aangeven welke activiteiten door provincie Utrecht en gemeente Veenendaal zijn ondernomen teneinde uitvoering te geven aan het besluit van 18 februari 2019 meer in het bijzonder het besluit “De leefbaarheid en doorstroming op korte termijn te verbeteren door zo spoedig mogelijk samen met gemeente, scholen en werkgevers een ambitieus pakket korte termijnmaatregelen op het gebied van fiets, OV, mobiliteitsmanagement en benuttingsmaatregelen uit te werken en uit te voeren, en hierbij ook een mogelijke (al of niet tijdelijke) verlaging van de maximum snelheid mee te nemen (A13)”?

Daarnaast heeft het CDA een vraag gesteld over de snelfietsroute Amersfoort-Bunschoten. Op deze route worden fietsers en agrarisch verkeer niet van elkaar gescheiden. Wel wordt de maximale snelheid verlaagd, maar de vraag is in hoeverre dit voldoende bijdraagt aan de veiligheid van kwetsbare weggebruikers. Zeker gezien er een aantal zware ongelukken heeft plaatsgevonden tussen fietsers en landbouwverkeer op deze snelfietsroute.

Reden voor het CDA om onderstaande schriftelijke vraag te stellen aan het college van Gedupteerde Staten:

  1. De provincie heeft, bij de snelfietsroutes, aandacht voor de veiligheid van de kwetsbare weggebruikers. In hoeverre is het bericht dan juist, dat bij deze snelfietsroute (parallelweg wordt fietsstraat), onder meer op het wegdeel waar al een aantal zware ongelukken hebben plaatsgevonden tussen fietsers en landbouwverkeer,fietsers en agrarisch verkeer toch niet gescheiden worden maar alleen de max.snelheid wordt verlaagd? Zou de provincie in het belang van al deze weggebruikers, kunnen komen met een passend en duurzaam veilig alternatief?

Lees hier de schriftelijke vragen zoals ze zijn gesteld door Statenleden Gerdien Bikker en Marije Stegenga.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.