Willem
05 december 2019

CDA Vallei en Veluwe stemt voor compensatie belastingverhoging Agrariërs

Woensdag 27 november j.l. discussieerde het AB van Waterschap onder meer over de begroting voor 2020 en de daaraan verbonden financiële consequenties, de heffingen voor alle ingezetenen. In lijn met de tot nu toe gebruikelijke gang van zaken had het College van D&H voorgesteld de heffingen met de inflatiecorrectie te verhogen, m.u.v. die voor de categorie Ongebouwd (de agrariërs dus). Hiervoor werd een forse verhoging (>10%) noodzakelijk geacht als gevolg van het zogeheten Wegenarrest van eind vorig jaar. De inhoud van dit Wegenarrest vergt teveel uitleg en dat laat ik nu maar achterwege.

Echter, vooruitlopend op de discussie in het AB heeft het College de betrokkenen middels een brief geïnformeerd over dit voornemen, zonder het voorbehoud van de nog komende behandeling in het AB. Men las deze brief derhalve als een reeds vaststaand feit en dat leidde tot de nodige onrust. Opnieuw werden de trekkers van stal gehaald en men toog deze keer naar het Waterschapshuis in Apeldoorn, overigens zonder verkeersproblemen te veroorzaken.

Een aantal van de betrokken boeren kreeg de mogelijkheid in te spreken en vervolgens gaven de diverse fracties hun mening. Onze fractie stelde nadrukkelijk de gevolgen van het Wegenarrest niet eenzijdig op de categorie Ongebouwd af te wentelen en naar alternatieven te zoeken. De meerderheid van het AB liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. Na enkele schorsingen is tenslotte unaniem besloten de voorgestelde verhoging ongedaan te maken en het daardoor ontstaande financiële tekort voor 2020 eenmalig te dekken uit de Egalisatiereserve. Bij de Voorjaarsnota komt het College met voorstellen hoe dit structureel op te lossen.

Al met al opnieuw een bewijs, dat zorgvuldigheid (en ook empathie) geboden is alvorens minder sympathieke voorstellen te doen. De boeren voelden zich behoorlijk (opnieuw) in de kou gezet dit jaar.


Roel Kremers
Fractievoorzitter CDA Waterschap Vallei en Veluwe

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.