CDA vraagt opnieuw aandacht voor aanleg glasvezel
Het CDA heeft een tweetal schriftelijke vragen ingediend over de aanleg van glasvezel. De CDA-Statenfractie constateert dat ondanks een succesvolle vraagbundeling in bijvoorbeeld Groene Hart Noord, de aanleg van het glasvezel in dit gebied nog niet is begonnen. Het CDA wil graag weten wat de oorzaak van deze vertraging is en wat er gedaan kan worden om de aanleg zo spoedig mogelijk doorgang te laten vinden.
Daarnaast heeft de CDA-Statenfractie de afgelopen periode meerdere malen het signaal bereikt uit onder andere Zeist, Amersfoort en Stichtse Vecht inzake de betaalbaarheid van glasvezelverbindingen op bedrijventerreinen. Deze gebieden en terreinen beschikken wel over een glasvezelkabel, maar deze zijn echter in eigendom van enkele grote bedrijven die gevestigd zijn op de betreffende terreinen. Ze zijn dus niet, zoals gebruikelijk, in eigendom van een telecombedrijf waarbij de klant de mogelijkheid heeft om zelf een provider te kiezen. Dit kan betekenen dat bijvoorbeeld een kleine ondernemer op een bedrijventerrein gebruik maakt van een glasvezelkabel die eigendom is van zijn buurman: een groot bedrijf die door gebrek aan concurrentie zeer hoge abonnementskosten kan vragen, in sommige gevallen honderden euro’s per maand.
CDA-Statenlid Derk Boswijk: “Glasvezel is een nutsvoorziening die van essentieel belang is. Niet alleen voor scholieren om thuis te leren en ouderen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, maar ook voor een goed vestigingsklimaat voor bedrijven.” Reden voor het CDA om opnieuw vragen hierover te stellen.
Op 7 december 2015 is het CDA-initiatiefvoorstel Glasvezelverbinding buitengebieden en kleine kernen aangenomen in de Provinciale Staten. Aansluitend is in opdracht van de provincie Utrecht door Dialogic geïnventariseerd hoeveel adressen verstoten waren van een acceptabele internetverbinding. Dit bleken er 14.000 verspreid over de provincie te zijn. Vervolgens is er op 28 september 2016 tussen de provincie en 26 gemeenten een intentieovereenkomst getekend met als doel om in de periode 2016-2019 het gehele buitengebied van de provincie Utrecht te voorzien van glasvezel. Net voor de zomer zijn in Renswoude en omgeving de eerste werkbare glasvezelverbindingen opgeleverd en recent is er begonnen met de aanleg van glasvezel in de omgeving van Utrechtse Heuvelrug, Houten en Wijk bij Duurstede.
Lees hier de schriftelijke vragen over glasvezel buitengebieden en kleine kernen
Lees hier de schriftelijke vragen over glasvezel bedrijventerreinen