27 maart 2020

De Coronacrisis. De economische lessen die we nu al moeten trekken.

Bekijk hier de vlog van fractievoorzitter Derk Boswijk of lees hieronder de hele tekst.

Momenteel treft het coronavirus ons keihard. Wereldwijd zijn er al duizenden mensen overleden en ook in Nederland zijn er veel mensen besmet. Dag en nacht wordt er hard gewerkt door artsen en verpleegkundigen om dit waardeloze virus te bestrijden. Ondertussen is ook de economie tot stilstand gekomen en zitten veel mensen thuis. Het lijkt erop dat we in Nederland de besmetting onder controle gaan krijgen, maar het zal wel nog even duren voordat wij ons normale leven kunnen oppakken.

Deze crisis leert ons een aantal dingen en daar zal ik het deze vlog over gaan hebben. Zo zien we naast de hamsteraars enorm veel mooie initiatieven ontstaan in de samenleving. Vrijwilligers die mondkapjes maken, ondernemers die bloemtelers te hulp schieten, maar ook binnen het CDA zagen we al snel het platform alsjijzorgtpasikop.nl ontstaan waarbij bijvoorbeeld hulpbehoevende ouderen worden geholpen bij het doen van boodschappen.

Deze crisis schudt ons wreed wakker in deze tijd van voorspoed als ineens blijkt dat we tekorten hebben. Al vroeg in de crisis, toen China op slot ging maar de verwachting nog was dat het virus daar zou blijven, hadden wij al snel dringend tekort aan diverse producten. Onze afhankelijkheid van China werd ineens pijnlijk duidelijk. Nu ook het virus bij ons in alle hevigheid is losgebarsten hebben we inmiddels aan de meest simpele dingen zoals mondkapjes, ontsmettingsmiddelen of beademingsapparatuur te kort.

Ineens blijkt onze eigen maakindustrie van cruciaal belang. Gelukkig zijn wij in de Provincie Utrecht bewust van het belang van een stevige maakindustrie. Vorig jaar tijdens de onderhandelingen zei ik dit daarover: Ik merk vaak dat als wij het over de maakindustrie hebben dat mensen dan denken aan vervuilende fabrieken met goedkope arbeid en nauwelijks toegevoegde waarde. Maar niks is minder waar. Het leek een hype van een aantal jaar geleden, maar ook in deze crisis heeft een ondernemer met een 3D-printer ons al uit de brand geholpen.

Ook dit is maakindustrie! En de mogelijkheden van een innovatieve maakindustrie zijn echt onbeperkt. Ik werk zelf bijvoorbeeld veel met ontwerpprogramma’s waarbij ik met een aantal simpele drukken op de knop mijn ontwerpen 3D kan laten printen. Iedereen kan dat tegenwoordig. Zo kan iedereen bijvoorbeeld Google Sketchup gratis installeren, ontwerpen van andere ontwerpers gratis downloaden en aanpassen. Bijvoorbeeld een boot en deze laten printen. 3D-printers zijn al te koop vanaf iets meer dan € 100,--. Uiteraard zijn voor grote oplages of voor andere materialen dan kunststof, zoals staal of beton, duurdere apparaten nodig.

Echter om deze ontwerpen te kunnen verzenden of te downloaden, zeker op industriële schaal, is natuurlijk een goede digitale infrastructuur nodig zoals glasvezel. In 2015 diende ik namens het CDA een initiatiefvoorstel in om er voor te zorgen dat in de gehele provincie Utrecht glasvezel zou worden aangelegd. Toen werd er nog een beetje lacherig over gedaan omdat men dacht dat ik dit deed voor die enkele boer met een melkrobot. Maar toen stipten we al aan waarom glasvezel belangrijk is.

Inmiddels volgen veel scholieren en studenten thuis via het internet onderwijs en werken ook veel mensen vanuit huis. Wat er overigens voor zorgt dat ik tijdens de spits richting Amsterdam kan rijden op een bijna lege snelweg. Het thuiswerken en studeren vraagt echter veel van ons netwerk. We zagen daarom deze week al dat  diverse bedrijven zoals Netflix en Youtube hun videokwaliteit verlaagden om het internet enigszins te ontlasten. Gelukkig zijn er inmiddels in de Provincie Utrecht sinds 2015 duizenden mensen aangesloten op het glasvezel en wordt zoals bijvoorbeeld in Haarzuilens hard gewerkt aan de verdere aanleg. Maar er zijn nog genoeg gebieden waar het nog moet gebeuren.

Nu we hebben gezien dat we als Nederland enorm kwetsbaar zijn, is het onze verantwoordelijkheid om lessen te trekken en onze economie te verbeteren waar nodig. Want ook geopolitiek verandert er inmiddels heel veel. De relatie tussen Europa en de Verenigde Staten stond al onder druk, maar werd er niet beter op toen we vorige week het verwijt kregen dat Europa naast China de schuldige is voor de uitbraak van het coronavisus in de Verenigde Staten. Tegelijkertijd rook China kans om op haar beurt de relatie aan te halen met Europa door medisch personeel en hulpgoederen naar een aantal Europese landen te sturen in de strijd tegen het coronavirus. We moeten ons echter realiseren dat Chinese hulp nooit vrijblijvend is en dat Chinese belangen nooit alleen economisch zijn. Daarnaast moeten we ook niet vergeten waar dit virus ooit begonnen is en dat de afgelopen 400 jaar bijna alle pandemieën in China zijn begonnen (zie voetnoot).

Wij zullen dus als provincie, als Nederland, maar zeker ook in Europees verband snel aan de slag moeten met onze eigen maakindustrie en digitale infrastructuur. Binnenkort, zodra we weer gaan vergaderen als Provinciale Staten van Utrecht, behandelen we het China-beleid en dit zal dan ook onze inbreng zijn als CDA.

En tot die tijd, doe voorzichtig!!

 

Voetnoot: Mecking, E. (2006). Het drama van 1918: over de Spaanse griep en de zoektocht naar virus en vaccin. Amsterdam: Mets & Schilt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.