23 oktober 2017

Het is ook gewoon een kwestie van rentmeesterschap

k ben sinds kort betrokken bij de fractie van het CDA van onze provincie. Ik ben benoemd in de commissie Bestuur en Middelen als commissielid niet-statenlid en hou mij voornamelijk bezig met de middelen ofwel het geld van de provincie. Overheidsfinanciën en dan met name de financiën van de lagere overheid (Provincie, Gemeente, en Waterschap) zijn het hart van mijn ervaring.

De begrotingsuitvoering van de provincie is van fundamenteel belang om de doelen te bereiken die wij als politiek willen. Voor elke politieke groepering - en dus ook voor het CDA - geldt dat de begroting het instrument is de financiering van de prioriteiten mogelijk te maken.

Prioriteiten kosten geld en het geld (het budget) is niet oneindig groot en dus zal er gekozen moeten worden. Dat keuzeproces verdient veel aandacht want het gaat daarbij niet alleen om nieuwe prioriteiten maar ook als een soort contramal ook keuzes die bestaand beleid ter discussie stellen (posterioriteiten). Niet alles wat de provincie doet heeft een eeuwigheidswaarde en dus behoort het bestaande beleid altijd onderdeel uit maken van afwegingen.

Die laatste gedachte is altijd moeilijk te realiseren want het is niet populair in te grijpen in bestaand beleid. En het is ook niet gemakkelijk. Je zult ook altijd overeenstemming moeten hebben met je coalitiepartners en dat maakt de uitkomsten ongewis.

De provinciale begroting is goed op orde, in het kader van het meerjarig perspectief is er zelfs ruimte op de begroting. Kortom de mogelijkheden zijn aanwezig nieuw beleid te financieren. Toch is het verstandig deze optie niet te snel in te vullen want voor de periode na 2018 zal er veel geld nodig zijn voor het zogenaamde mobiliteitsdossier (dat geld ook voor het rijk) en andere politieke prioriteiten.

Als we kijken naar de potentiele groei van werkgelegenheid en bevolking, ook in onze provincie, dan zijn die groot. Deze ontwikkelingen zullen ongetwijfeld effect hebben op de provinciale begroting en daarom is het nodig dat wij als CDA scherp blijven toezien op de ontwikkeling van het provinciale budget. Het is ook gewoon een kwestie van rentmeesterschap. Ook in de toekomst zullen we middelen nodig hebben om onze eigen beleidswensen te financieren.

Willem Wijntjes

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.