14 september 2022

Impressie van een werkbezoek

Door de Provincie werd recent een werkbezoek georganiseerd naar Berlijn. Het doel was om te leren van de organisatie van het openbaar vervoer aldaar. Als woordvoerder mobiliteit in de Staten mocht ik daaraan deelnemen. Het bezoek aan deze stad was allereerst indrukwekkend door de historie die de stad ademt. 'En vogels die vliegen van Oost naar West Berlijn' en mensen kunnen ook reizen waarheen ze willen. Maar de resten van de muur herinneren ons aan een andere tijd..

Wat betreft het OV werden we gewezen op het belang van goede verbindingen met strategische OV- knooppunten. De knooppunten zijn plekken waar verschillende modaliteiten samenkomen, zoals snelle bussen, deelvervoer, spoor. Voor de reiziger is het belangrijk dat er goede overstapmogelijkheden zijn en een keuze voor verschillende snelle verbindingen. Daar heeft Berlijn grote stappen in gezet. Ook de plaats van de knooppunten in de regio is essentieel in het geheel van het OV systeem, zodat inwoners het knooppunt goed kunnen bereiken met auto en fiets of, zoals in Berlijn met een elektrische step of deel-scooter. We kregen op een parkeerplaats vlakbij een station een presentatie over deel-vervoer: dit was in een paar jaar tijd heel succesvol geworden door het gebruik van een handige app. Daarnaast is toegankelijkheid van het OV door ouderen en minder validen een belangrijk aandachtspunt. Dit was in Berlijn lang niet altijd goed geregeld. 

Het was inspirerend om het station aan de Potsdamer Platz te zien. Dit is een groot station met verschillende lagen (metro, treinen, trams en bussen) met veel lichtinval en glazen liften. Het oogde ruimtelijk en futuristisch: zelfs vanuit de metro keken we naar boven en zagen we de blauwe lucht. Naast dat esthetisch aansprekend was, werd ook de sociale veiligheid van het station hierdoor bevorderd. Een belangrijk punt dat we ook meenemen richting Utrecht.

Daarnaast was het contact met de fracties, bestuur en ambtenaren uit de provincie en de stad Utrecht een mooie bijkomstigheid. We weten elkaar nu nog beter te vinden waar het nodig is. 

Al met al kijk ik terug op een zinvol bezoek. Inmiddels zijn we alweer terug in de Provincie Utrecht, waar ik me inzet om de bereikbaarheid, goede aansluitingen, knooppunten en veiligheid van het OV in provincie Utrecht te verbeteren.

Gerdien Bikker

Statenlid CDA provincie Utrecht

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.