03 april 2024

Start campagne Europese Verkiezingen

Zaterdag 23 maart 2024 vond het partijcongres in Nijkerk plaats. Een inspirerende dag waarin het nieuwe elan en optimisme in de partij duidelijk merkbaar was. Tijdens het huishoudelijk deel kozen we een nieuwe landelijk voorzitter (Jean Wiertz) en was er terecht aandacht voor onze Harry Blume, die met een zilveren speld in het zonnetje werd gezet als dank voor zijn inzet als interim-voorzitter van onze provinciale afdeling.  

Onder leiding van onze gedeputeerde, Mirjam Sterk, leverde de commissie-Sterk een evaluatie van de verkiezingscampagne van de Tweede Kamerverkiezingen van november 2023 op. Mirjam heeft daar naast haar werk als gedeputeerde veel tijd en energie in gestopt. Het resultaat mag er zijn: er ligt een goede en stevige evaluatie boordevol met praktische tips en aanknopingspunten. Dit helpt ons om als CDA verder te bouwen en de energie en het optimisme in de toekomst te verzilveren. 

Uiteraard stond het congres vooral in het teken van de aankomende verkiezingen voor het Europees Parlement (6 juni 2024). Allereerst werd de kandidatenlijst vastgesteld met mooie posities voor onze 3 Utrechtse kandidaten: Gerben Horst uit Nieuwegein op nummer 6, Suzanna Broekhuizen uit Utrecht-stad op nummer 9 en Rody van der Pouw-Kraan uit Mijdrecht (gemeente de Ronde Venen) op nummer 19. Ook werd het verkiezingsprogramma vastgesteld waarin 2 amendementen van de afdeling Amersfoort werden aangenomen en in het programma zijn verwerkt. Dank voor jullie inzet en betrokkenheid! 

Sterk en verenigd Europa
De campagne voor de Europese Verkiezingen is hiermee officieel van start. Het belang van deze Europese Verkiezingen is groter dan ooit. Als we de geopolitieke ontwikkelingen om ons heen zien (zoals het conflict Oekraïne/Rusland, Israël/Gaza, de opkomst van China en de komende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten), is een sterk en verenigd Europa belangrijker dan ooit. Een houding van nonchalance over het belang van Europa of scepticisme door Europa alleen te zien als hinderlijke macht of pinautomaat kunnen we ons niet langer permitteren. Als CDA zijn we altijd pro-Europees geweest zonder daarmee voorbij te gaan aan de verbeterpunten en de verscheidenheid van de lidstaten. Ook voor onze provincie Utrecht is Europa heel belangrijk, zoals voor benodigde gelden voor infrastructurele- en natuurprojecten en voor wetenschappelijke onderzoeken door kennisinstellingen als de Universiteit Utrecht en het UMC. Kortom, Europa dat zijn wij. 

We wensen het team van Tom en in het bijzonder onze Utrechtse kandidaten Gerben, Suzanne en Rody een goede campagne. Laten we hen steunen met onze inzet!  

Hartelijke groet, 

Bert-Jan Brussaard 
Voorzitter CDA Provincie Utrecht 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.