14 maart 2022

Van de gedeputeerde: de eerste weken

Afgelopen zaterdag op de verkiezingsmarkt van CDA Houten vroeg een man aan mij hoe lang ik nu gedeputeerde was. Ik moest even rekenen, maar het bleek tot mijn verrassing nog maar een maand te zijn. Het voelde als een veel langere periode.

Er is ook zo veel gebeurd in de afgelopen tijd. Een onverwacht snel afscheid van Amerika en tijdelijk van mijn gezin. Een snelle start als gedeputeerde met een agenda vol met inwerksessies en kennismakingsgesprekken. Maar ook veel zaken die gewoon doorgaan en meteen mijn volle inzet vragen.

Ik ben in een rijdende trein gesprongen die door Hanke Bruins Slot goed op de rails is gezet. In die eerste weken merkte ik hoeveel er te doen staat. Zorgen voor een economisch rendabele kringlooplandbouw, waardoor de boeren ook een goede boterham kunnen blijven verdienen. Bouwen aan die mooie natuur in onze prachtige provincie, aan vitale steden en dorpen waar het prettig wonen en leven is, ook met het veranderende klimaat.

De stikstofproblematiek legt een grote druk op dit alles. De onduidelijkheid maakt dat partijen zich schrap zetten. Daarom is het van belang dat er snel duidelijkheid komt met een pakket aan maatregelen om weer beweging te krijgen. Het is belangrijk daarbij dat mensen met elkaar in gesprek blijven: agrariërs, natuurorganisaties, overheden en burgers. Alleen samen komen we verder.

Het is ook het laatste jaar voor de provinciale statenverkiezingen. Het wordt langzamerhand tijd om het net op te halen: wat hebben we gerealiseerd en wat heeft nog een extra inspanning nodig. Hoe staat het met onze CDA-kleur? Een belangrijk jaar.

Deze zomer komen de kinderen weer terug naar Nederland en een paar weken later mijn man. Daar kijk ik natuurlijk naar uit. Tot die tijd heb ik echter alle tijd om de dossiers in de vingers te krijgen. Ik wil Hanke danken voor de goede basis die ze voor mij heeft achtergelaten. De CDA-fractie en CDA-bestuur en in het bijzonder Chris van Westerlaken en Jacco van der Tak voor de warme ontvangst. Ik kijk er naar uit u binnenkort allemaal ergens in onze prachtige provincie te ontmoeten!

Mirjam Sterk

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.