ESTHER DE LANGE
08 november 2022

Vanuit Europa: 9 november

9 november

Wanneer de deadline voor de Utrechtse ledenbrief nadert krijg ik altijd een aardige reminder van steunpuntmedewerkster Rieneke: of ik als contactpersoon voor de provincie Utrecht in de CDA-Eurodelegatie een bijdrage kan leveren. In dat kader praatte ik u de afgelopen maanden en jaren bij over bijvoorbeeld de stijgende energieprijzen, de Russische aanvalsoorlog op Oekraïne, de klimaatdoelstellingen en het economisch herstel na de pandemie.

Deze keer was het de deadline zelf die me inspireerde voor deze column: 9 november - een datum die meerdere keren een grote impact had op de Europese geschiedenis. In de nacht van 8 op 9 november 1923 probeerde Adolf Hitler in München de macht te grijpen om de Republiek van Weimar omver te werpen. Waartoe zijn Nationaal-Socialisten in staat waren zou op 9 november 1938 blijken tijdens de Kristalnacht. De jaren die daarop volgden behoren tot de donkerste van ons verleden. Dat er nu - zeker op sociale media - lieden actief zijn die de holocaust ontkennen of bagatelliseren mogen we niet accepteren. Een expliciet verbod op holocaustontkenning, zoals in verschillende Europese landen al bestaat, lijkt me ook in Nederland een goede zaak.

Tegelijkertijd is 9 november een van de mooiste momenten uit ons Europese verhaal: de val van de Berlijnse Muur en het einde van de tweedeling op ons continent. Ik was pas 14 en op schoolreis met mijn Utrechtse middelbare schoolklas. Ondanks onze jonge leeftijd wisten we dat er die dag Europese geschiedenis werd geschreven. Zozeer zelfs dat we probeerden onze buschauffeur over te halen om, tegen betaling met onze toen zo populaire Swatch-horloges, naar Berlijn te rijden. Uiteraard weigerde hij en leverde hij ons aan het eind van de avond netjes af bij het Dr. F.H. de Bruijne Lyceum.

Negen november was ook de dag, in 2016, dat Europa wakker werd met Make America Great Again na de overwinning van President Trump en het is niet ondenkbaar dat 9 november 2022 een Republikeinse overwinning bij de mid-term parlementsverkiezingen laat zien.

Wat toekomstige negende novembers ook gaan brengen, een ding is duidelijk: de wereld om ons heen is een onvoorspelbare plek en Europa kan niet meer automatisch op bevriende partners rekenen voor onze veiligheid, eerlijke handel en het waarborgen van de rechtsstaat. We zullen het zelf moeten doen. En Europese eenheid is daarbij een groot - nee het grootste - goed. Laten we daaraan blijven werken!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.