ESTHER DE LANGE
19 december 2022

Vanuit Europa: Samen Sterk

We zijn alweer aan het einde aangekomen van 2022. Een turbulent jaar! Graag kijk ik met u terug.

Waar een jaar geleden nog niet helder was of we het ergste wat betreft de COVID-pandemie achter de rug hadden, kunnen we nu gelukkig wat dat betreft de toekomst met vertrouwen tegemoetzien. Ook dankzij het gemeenschappelijk in Europees verband ontwikkelen en aankopen van vaccins is de pandemie in ons deel van de wereld op z’n retour. We hebben daarvan iets geleerd dat we, zeker als CDA-ers, eigenlijk al wisten: samen staan we sterk! Samen hebben we ook het economische herstel in Nederland en Europa ter hand genomen.

Samen staan we sterk. Een belangrijke les, ook gezien de oorlog in Oekraïne, die op 24 februari van dit jaar uitbrak. Opeens zagen we ons niet alleen geconfronteerd met de noodzaak van het bestrijden van economische problemen als gevolg van de COVID-pandemie, denk aan het tekort aan computerchips en nog vele zaken meer, maar ook met een nog fundamenteler vraagstuk: dat van oorlog en vrede op het Europese continent, dat van leven of dood. Van macht of recht. Van rechtsstaat of onrechtsstaat, vrijheid en democratie of dictatuur. We werden op 24 februari opeens wakker in een andere wereld. Het besef was daar: het zonder reden aanvallen van een soeverein land in Europa mag zich nooit lonen. We moeten de agressor stoppen. Ik ben trots dat Nederland, Europa en onze bondgenoten samen deze handschoen hebben opgepakt.

Zowel humanitair, economisch als militair staan we sindsdien de Oekraïners bij. Deze hulp gaat niet alleen van landen uit. Ook veel burgers die het zich kunnen veroorloven dragen ondanks de inflatie en de torenhoge energieprijzen hun steentje bij. De CDA-Delegatie in het Europees Parlement heeft een generator gedoneerd aan de mensen in Oekraïne. Zodat ze zich kunnen opwarmen, zorg kunnen krijgen en hun telefoons op kunnen laden in lokale steunpunten. Ook wanneer door Russische aanvallen de elektriciteitsvoorziening tijdelijk is uitgeschakeld.

Maar ook het ‘normale’ wetgevende werk in het Europees Parlement gaat natuurlijk verder. Je zou het bijna vergeten, maar ook de klimaatcrisis vraagt nog steeds al onze aandacht. Afgelopen zondagochtend vroeg werd ik het als onderhandelaar namens het Europees Parlement met de Lidstaten eens over een Europees steunpakket van EUR 86 miljard om kwetsbare groepen in de samenleving op weg naar klimaatneutraliteit financieel te kunnen steunen, bijvoorbeeld bij de overstap naar klimaatvriendelijke mobiliteit en het beter isoleren van hun woning. Want je kunt niet groen doen als je rood staat! Samen staan we sterk, ook bij het aanpakken van de klimaatcrisis.

Ik zie u allen graag terug in het nieuwe jaar.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.