04 juli 2016

Vertrouwen - blog van de voorzitter

Waarom kies je een politicus? Omdat hij € 1000 aan iedereen belooft? Omdat hij belooft dat er geen geld aan Joint Strike Fighters zal worden besteed? Omdat hij de schulden van Griekenland wil kwijtschelden? Omdat hij belooft dat er geen vluchtelingen meer zullen worden toegelaten? “Veel beloven en weinig geven doet gekken en dwazen in vreugde leven”, zei mijn moeder altijd.

Die politiek van beloven maar niet realiseren is er wel de oorzaak van dat die periode van vreugde voorbij is. Kiezers zijn niet gek en dwaas. Kiezers zijn op zoek naar politici waar zij hun zorgen aan toe kunnen vertrouwen. Mensen hebben zorgen, veel zorgen. Over werk, over hun pensioen, over hun gezondheid. En of hun kinderen het straks nog wel zo goed kunnen hebben als dat zij het zelf hadden?

Als CDA moeten wij open willen staan voor deze zorgen en laten zien hoe wij daar mee omgaan. Dat begint bij een luisterend oor. We moeten er op uit om te horen wat mensen ons te vertellen hebben over wat er gebeurt op straat, in de wijk, in het dorp, stad of provincie. En vervolgens die zorgen combineren met ons eigen verhaal over samen leven, samen werken en samen zorgen. Over verantwoordelijkheid en solidariteit, over zekerheden en zorgvuldig beheer.

Politici maken iedere dag keuzes. Niet alleen de keuze zelf, maar ook de manier waarop die keuze wordt gemaakt draagt bij tot het vertrouwen dat een keuze de juiste oplossing kan zijn. Kiezers zijn niet gek of dwaas: ze begrijpen best wel dat ze niet altijd helemaal hun zin kunnen krijgen. Politici die zorgen serieus nemen en mensen meenemen in hun keuzes zullen vertrouwen verdienen. Daarom maken we een kort verkiezingsprogramma. Onze enige belofte is dat we luisteren en de dialoog aan gaan op basis van onze christendemocratische waarden en normen. En daar gaan we onder leiding van Sybrand Buma mee aan de slag!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.