Daadkrachtige energietransitie

Wij geven de energietransitie daadkrachtig vorm. Alle vormen van opwek- en besparing worden benut in de komende jaren. Daardoor hebben we na 2030 geen nieuwe plannen voor zonnevelden en windturbines in onze provincie meer nodig.

Onze visie

Vanuit rentmeesterschap wil het CDA zuinig zijn op onze kwetsbare planeet, zodat volgende generaties veilig en gezond kunnen leven. De gevolgen van klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne tonen op pijnlijke wijze aan dat ons energiestelsel herzien moet worden. Het CDA wil dat de provincie Utrecht samen met gemeenten werkt aan de energietransitie. We zetten in de komende jaren concrete stappen om in 2030 minder fossiele energie te gebruiken en een aanzienlijk deel van het energieverbruik in de provincie duurzaam op te wekken. De tijd voor het stellen van steeds nieuwe deadlines en plannen is voorbij. Het is tijd voor de uitvoering.

Wat gaan we doen?

  • Met de oplopende energierekening is besparing de belangrijkste prioriteit. Samen met gemeenten, woningcorporaties en ondernemers werkt de provincie voor de komende jaren een versnellingsaanpak uit voor het verduurzamen van huizen, maatschappelijk vastgoed en kantoren.
  • We zetten vol in op de transitie naar elektrische energie (elektrificatie) door knelpunten aan te pakken in het energienetwerk. We pakken als provinciaal bestuur actief de regie richting de regionale netbeheerder Stedin. Nieuwe verzoeken tot aansluiting op het stroomnet worden nu op basis van volgorde van binnenkomst bepaald.
  • Onze focus in de komende jaren is gericht om samen met de gemeenten de vastgestelde energieopwek-plannen tot 2030 te realiseren. Onderzoek toont aan dat nieuwe plannen voor wind op land en zonnepanelen in weilanden na 2030 dan niet meer nodig zijn mede gelet op de geplande capaciteit van wind-op-zee in de komende jaren.
  • Lokaal eigenaarschap is belangrijk om draagvlak te houden voor de transitie en opbrengsten lokaal te benutten. We verhogen de ambitie voor lokaal eigendom van projecten voor grootschalige energieopwek naar 75%.
  • Bij de realisatie van de energieopwekplannen stelt de provincie zich op als aanjager en bewaker en niet als criticaster. De provincie heeft hierbij respect voor lokale, democratische afwegingen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.