Nederland heeft ongeveer 150.000 verenigingen en maar liefst een op de drie  Nederlanders is wekelijks actief in een vereniging. Zonder vrijwilligers en verenigingen rolt de bal niet en kleurt het land op Koningsdag niet oranje.  

Toch horen we steeds vaker dat verenigingen het moeilijk hebben. Dat het lastig is om vrijwilligers te vinden of dat wettelijke regels het besturen van een vereniging steeds complexer maken. Dat mogen we niet laten gebeuren

Vereniging Nederland zoekt samen met verenigingen oplossingen voor de problemen waar zij tegenaan lopen. We willen weten wat goed gaat en wat beter kan. Zo werken we samen aan de toekomst van verenigingen en een samenleving met minder ik, en meer wij. 

Nederland is namelijk geen ‘BV’ die zoveel mogelijk winst moet maken, maar een grote vereniging waar we samen verantwoordelijk zijn voor onze wijk, dorp en elkaar.

Meld je vereniging aan

Hoeveel regeldruk ervaart u als vereniging? Is het makkelijk om vrijwilligers te vinden? Krijgt uw vereniging voldoende waardering van de gemeente? Help ons mee een goed beeld van de positie van verenigingen te krijgen door het invullen van de enquête.

Meldpunt Problemen

Heeft u een concreet probleem waar de politiek mee aan de slag moet? Gebruik ons meldpunt om uw probleem met ons te delen. Wij kijken waar we het makkelijker kunnen maken.

Kandidaten TK21

Inge van Dijk over het belang van verenigingen
Inge van Dijk: ‘Je vindt ze in ieder dorp en in elke stad: verenigingen. Waar je kunt sporten, muziek maken, feest kunt vieren, elkaar kunt ontmoeten. Vrijwel iedereen is lid of wel eens lid geweest van een vereniging.

Zelf ben ik jarenlang actief geweest in het bestuur, maar ook als trainer van de KPJ/handbalvereniging in Bakel. Ik heb de vereniging zien veranderen van KPJ waar we pyramides bouwden in een handbalvereniging met een gezond ledenaantal, veel gedreven vrijwilligers en enthousiaste leden. Het gaafste wat we gedaan hebben, is samen met de basketbalvereniging een sporthal gebouwd. De gemeente wilde wel, maar het mocht niet te veel kosten. Dus als wij het voor dat geringe budget zelf wilden doen, dan was de gemeente wel bereid om mee te werken. We hebben de handschoen opgepakt en het zelf gedaan.

Nederland telt tienduizenden verenigingen, waar nog eens duizenden vrijwilligers actief zijn. Zonder die vrijwilligers geen scouting, geen fanfare en geen carnaval. Kortom, zonder verenigingen geen samenleving.

Ik kan er altijd een beetje emotioneel van worden als ik tussen al die mensen op een lokaal evenement sta. Zoveel lokale kracht, zoveel betrokkenheid. Die mensen, dat zijn de mensen waar we voor door het vuur moeten gaan.

Maar verenigingen hebben het moeilijk. Ze komen uit de coronacrisis, kampen met een tekort aan vrijwilligers en bestuursleden, ervaren regeldruk of hebben hoge lasten. Met als risico dat ze omvallen.

En dat willen we niet. Want als CDA dragen we verenigingen een warm hart toe. Ze zijn het cement van onze samenleving. Daarom starten we Vereniging Nederland, een initiatief om verenigingen en vrijwilligers weer centraal te stellen, te ontzorgen en ondersteunen. Bijvoorbeeld door overbodige regels af te schaffen en ervoor te zorgen dat mensen het weer leuk vinden om vrijwilliger en lid van een vereniging te zijn. Daar zit namelijk onze kracht, als partij van de samenleving. De coöperatieve samenleving, waarin we er samen de schouders onder zetten. En daar hoort een sterk verenigingsleven bij.’

Kandidaten TK21

Kamerlid Inge van Dijk over het belang van verenigingen

Nederland telt tienduizenden verenigingen, waar nog eens duizenden vrijwilligers actief zijn. Zonder die vrijwilligers geen scouting, geen fanfare en geen carnaval. Kortom, zonder verenigingen geen samenleving.

Lees het hele artikel door op bovenstaande afbeelding te klikken

Ga op zomerstage!

Iedere zomer gaat Ralph Diederen, voor de tweede periode wethouder in Beek (L.), op stage bij verenigingen en bedrijven. Hij heeft inmiddels tientallen zomerstages achter de rug. ‘De zomerperiode biedt de uitgelezen kans om dorpen en de gemeenschap op een andere manier te leren kennen. Daar had ik behoefte aan’, zegt Ralph Diederen. ‘Het is mooi om te kunnen (laten) zien wat mensen doen binnen de gemeenschap.’

Het principe is eenvoudig. ‘Ieder jaar doe ik een oproep via mijn social media kanalen van de gemeente met de vraag waar ik een dag of dagdeel mee mag lopen. Het is een open oproep voor iedereen die iets wil laten zien van wat er binnen de gemeenschap gedaan wordt. Zo kom ik bij verenigingen maar ook bij bedrijven. Denk aan het opknappen van de voetbalkantine of verhuizen van de fanfare, maar ook helpen in de supermarkt, meelopen met een nachtverpleegkundige of op de kinderopvang.’

‘Door de open oproep weet ik niet waar ik kom. Ik ontmoet nieuwe mensen, met nieuwe verhalen. Je komt hardwerkende vrijwilligers tegen die het zelf heel vanzelfsprekend vinden wat zij doen. Hen stel ik centraal centraal in mijn verhaal. Het gaat er niet om dat ik er ben maar om wat zij doen.’ Een mooie manier om vrijwilligers en verenigingen in het zonnetje te zetten.

Doe mee!
‘Tegen collega bestuurders zeg ik: ‘Doe mee’, en tegen verenigingen: Meld je aan’, ‘zegt Ralph. ‘Het werkt ontzettend goed: Doe een open oproep, kijk wie zich meldt en gaan!’

Over Vereniging Nederland

Vereniging Nederland is opgericht voor verenigingen door verenigingen en het CDA. Vereniging Nederland draagt bij aan het versterken van de positie van verenigingen en vrijwilligers in Nederland. Dit doen we door samen ideeën te verzamelen voor een beter verenigingsklimaat in Nederland. Deze ideeën kunnen daarna in de lokale en landelijke politiek naar ingebracht worden. Dankzij eerdere inzet van het CDA  is bijvoorbeeld de VOG-aanvraag voor sportverenigingen gratis geworden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.