Het CDA zet in op een schone, gezonde en groene provincie. Dit is belangrijk voor de leefbaarheid van de aarde voor ons en de komende generaties. De aanpak van natuurherstel moet anders en beter. De schijntegenstellingen en doemscenario’s die overheersen in het debat bieden geen perspectief en creëren een ‘wij tegen zij’ mentaliteit, maar alleen samen, zij aan zij, realiseren we op grote thema’s zoals stikstof het beste resultaat.

Juist door goed samen te werken met natuur- en milieuorganisaties, boeren, bewonersorganisaties en kennisinstellingen in de regio kunnen wij het verschil maken. Zo kunnen we een betekenisvolle bijdrage leveren aan gezonde en weerbare natuur. Dit doen we met oog voor elkaar. Samen gaan we aan de slag voor onze natuur. Dat zijn we elkaar en de komende generaties verschuldigd. Met elkaar kunnen we verschil overbruggen en antwoord bieden op de uitdagingen van deze tijd.

Wat hebben we de afgelopen jaren gedaan?

Wat willen we de komende jaren gaan doen?

  • De provincie staat de komende jaren voor de opdracht om natuur in Zuid-Holland te versterken. Het CDA wil naast de bestaande rol van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Zuid-Hollands Landschap bewoners en burgerinitiatieven betrekken bij plannen voor een vitaal landschap steunen. Ditzelfde geldt voor agrarische natuurverenigingen. Binnen de regio’s wordt daarin ook samengewerkt met andere natuurverenigingen zoals natuur- en vogelwachten.
     
  • Natuur heeft ruimte nodig, en dat mogen wij niet uit het oog verliezen met de grote opgaven waar de provincie voor staat. Hierin zijn creatieve oplossingen nodig voor onder andere woningbouw, energietransitie bereikbaarheid, voedselproductie en recreatie. Dit kan samengaan met gezonde natuur, wanneer we kijken naar nieuwe oplossingen. Daar zet het CDA de komende periode op in.
     
  • De Zuid-Hollandse natuur moet toegankelijk zijn voor iedereen die ervan wil genieten. Belemmeringen in het landschap moeten daarom worden weggenomen. Daarnaast wil het CDA alle ruimte geven aan recreëren en sporten in de natuur.
     
  • Het CDA zet in op natuur dichtbij, en wil daarom inzetten op het versterken van de stadsnatuur. Hier kun je denken aan groenstroken als ‘insecten-snelweg’ tussen vrije natuur en parken, wat de wijk gelijk groener en leefbaarder maakt. Ook heggen en hagen, natuur op daken en groenere tuinen dragen hieraan bij. Het CDA zet in op stedelijk groen als integraal onderdeel van de nieuwbouwopgave.
     
  • Bereikbaarheid van de Zuid-Hollandse dorpen, steden en het landelijk gebied is cruciaal. Bij nieuwe projecten moet gewaakt worden voor het splitsen van leefgebieden of het aantasten van biodiversiteit-hotspots. Daarom wil het CDA meer verbindingen over en onder wegen aanleggen zodat dieren veilig van A naar B kunnen.

  • Het CDA staat voor een gezonde en weerbare natuur. Daarom zetten wij de komende periode in op een actieplan voor de Zuid-Hollandse natuur.
     
  • Een deel van de diersoorten die typerend zijn voor het Zuid-Hollands landschap zullen zelf meeveren met het herstel van natuurgebieden. Het CDA wil zich daarnaast verkennen wat we kunnen doen voor soorten die extra hulp nodig hebben om in populatie te herstellen.
     
  • Bescherming van biodiversiteit moet zwaarder meegewogen worden bij onder meer het beheer van dijken, oevers en kustgebieden. Nu worden leefgebieden van onder meer broedvogels onnodig aangetast doordat hier onvoldoende aandacht voor is. Dat moet wat het CDA betreft beter, bijvoorbeeld door het bestrijden van invasieve exoten.
     
  • De natuurkwaliteit van een natuurgebied dient voorop te staan, niet de regels. Het bereiken van een optimale kwaliteit van de natuur is het doel. Regels dienen in dat licht te worden bezien en getoetst.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.