24 februari 2022

Lokale leider van de nieuwe CDA-afdeling op St. Eustatius op bezoek

Van 9 tot 11 februari had het CDA Internationaal de eer om Sjahairah Fleming op het partijbureau te verwelkomen. Zij is de toekomstige lijsttrekker van het CDA Sint Eustatius (Statia). In 2021 werd het CDA de eerste Nederlandse politieke partij met een lokale afdeling op St. Eustatius. 

Gedurende deze dagen heeft het CDA Internationaal een programma voor haar ontwikkeld op het partijbureau, bij de fractie en bij lokale afdelingen. Sjahairah is enorm gemotiveerd om de politiek op Statia wezenlijk te veranderen en zodoende nieuwe kansen te ontwikkelen voor de eilandbewoners in het algemeen en de jeugd in het bijzonder. Tijdens haar werkbezoek heeft ze tal van gesprekken met CDA’ers gevoerd om dit te verwezenlijken. In de krant van St. Eustatius verscheen recentelijk het artikel met daarin het verslag van haar gehele bezoek aan Nederland waaronder de gesprekken met het CDA. Dat artikel kunt u hieronder lezen 

Werkbezoek aan Nederland

Van 28 januari tot 15 februari heb ik oriëntatie- en werkbezoek aan Nederland gebracht. Het doel van dit bezoek was om bekend te raken met het CDA en haar verschillende afdelingen en niveaus binnen Nederland en de Nederlandse overheid. Hierdoor heb ik een goed idee gekregen van wat het CDA doet, maar heb ik ook een netwerk opgebouwd dat de lokale afdeling op Statia en mijzelf kan helpen bij het uitvoeren van mijn werkzaamheden als vertegenwoordiger van Statia.
Ik kan met trots mededelen dat dit tweeweekse bezoek een succes was. Het was een eer om het CDA in Nederland te bezoeken en ik werd overal met open armen ontvangen. Dit geldt voor veel verschillende mensen op lokaal en nationaal niveau. Ik heb een band opgebouwd met deze mensen, die mij voorzien hebben van nieuwe inzichten, ideeën en motivatie. Deze banden helpen mij niet alleen bij mijn werkzaamheden als fractiemedewerker voor Koos Sneek, maar ook bij mijn potentiële rol als lijsttrekker van het CDA op Statia. 

Mijn eerste contact en ontmoeting was met Jeroen van Gool, voorzitter van de wethoudersvereniging en lijsttrekker van het CDA in Alphen a/d Rijn. Hier sloot ik aan bij een vergadering van de lokale afdeling, waar de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen ook besproken werd. Door te observeren en aantekeningen te maken, leerde ik meer over hoe deze vergaderingen werken en leerde ik meer over het besturen van een lokale afdeling.
Tijdens mijn bezoek aan Alphen a/d Rijn had ik ook het genoegen om Liesbeth Spies, burgemeester en voormalig minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en wethouders, Han de Jager en Kees van Velzen te ontmoeten. We spraken over de functies, het werk dat zij doen en ik kreeg ook tips en nieuwe ideeën omtrent onderwerpen die voor mij van belang kunnen zijn, zoals de kosten van levensonderhoud en kansen voor jeugd en jongeren. Allen waren het erover eens dat een goed georganiseerde en gedegen overheid van groot belang is voor het functioneren van de samenleving. Dit bezoek was een enorm goed begin van mijn werkbezoek en tevens een grote bron van inspiratie. 

Op 4 februari bezocht ik het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waar ik een ontmoeting had met beleidsmedewerker Ellen Boekelder en directeur René Bagchus. We hebben veel gepraat en samen genoten van een heerlijke lunch. Dit gesprek diende als kennismaking, maar gaf ook inzicht in het werk van het Ministerie en het belang van dit Ministerie voor Statia. Op 7 februari bezocht ik de VNG, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, waar ik een ontmoeting had met directeur Maarten Beks. Deze ontmoeting ging gepaard met een presentatie over het werk van de VNG en hoe zij Nederlandse gemeenten ondersteunen. Daarnaast hebben we gesproken over wat zij voor Statia kunnen betekenen. Van 9-11 februari bezocht ik het CDA partijbureau. Hier ontmoette ik meerdere personen die op een zeer enthousiaste manier hielpen om ideeën op te doen. Daarnaast bespraken we meerdere opties om vanuit het partijbureau steun te bieden aan onze lokale afdeling op Statia. Het CDA internationaal faciliteerde dit bezoek en had een geweldig programma voor mij opgezet, met veel dank aan Job Knobbout, die mij begeleidde en ervoor zorgde dat alles in orde was. 

Op het partijbureau sprak ik met het Wetenschappelijk Instituut (WI) over het verkiezingsprogramma en de inhoudelijke invulling van onze afdeling op Statia. Verder sprak ik met de voorzitter van het CDJA (CDA-jongeren) waar wij bespraken hoe jongeren op Statia bij de politiek betrokken kunnen worden. Vervolgens heb ik een wandeling gemaakt met Astrid Frey, die verantwoordelijk is voor de Eduardo Frei Foundation. Zij vertelde over het werk wat ze doen en de projecten die ze ondersteunen. Hiernaast bespraken we het belang van vrouwen in de politiek. Ik sprak ook met de partijvoorzitter van het CDA, Hans Huibers. Samen spraken we over de structuur van het CDA en de toekomst van de partij, zowel in Nederland als op Statia.
Ik heb ook een bezoek gebracht aan de Tweede Kamer, waar de kansen, maar ook de uitdagingen voor Statia uitvoerig werden besproken met Joba van den Berg, Tweede Kamerlid namens het CDA die verantwoordelijk is voor koninkrijksrelaties. 

Tot slot bracht ik een bezoek aan een lokale afdeling van het CDA in Zeist, waar ik op een zeer hartelijke wijze ontvangen en verwelkomd werd door de lokale CDA’ers. Zij zijn druk bezig met de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen die in maart plaats zullen vinden. Ik sprak met Hubert Beusmans, de voorzitter van het CDA in Zeist, maar ook met Brenda Emmen-Hassel, bestuurslid van het CDA Zeist en nummer 10 op de lijst. Marcel Fluitman, lijsttrekker van het CDA in Zeist was ook aanwezig en al met al was dit een geweldige ervaring waaruit ik veel positieve energie haal. Ik kijk uit naar de toekomstige samenwerking met mijn nieuwe collega’s. Ik heb een goed idee gekregen van hoe het CDA functioneert en hoe dingen werken op zowel lokaal als nationaal niveau. Dit is kennis die ik mee zal nemen naar Statia. Ik ben tot de realisatie gekomen dat we op lokaal niveau niet veel verschillen en het was een eer en genot om al deze mensen binnen het CDA te leren kennen. 

Het voornemen is nu om CDA Statia klaar te stomen voor de verkiezingen in 2023. Dit bezoek heeft mijn enthousiasme enorm versterkt en ik ben klaar om deze nieuwe reis te beginnen. Statia heeft een unieke plek binnen het Koninkrijk en vanaf maart, wanneer onze eerste algemene ledenvergadering plaats gevonden heeft, zullen we onze lijsttrekker en kandidaten presenteren. 

Voel u vrij om CDA Statia te volgen via onze kanalen. Natuurlijk wil ik alle kandidaten en CDA’ers veel succes wensen voor de gemeenteraadsverkiezingen. 

Alone we can do so little, together we can do so much! Samen Leven, Samen Doen!

 

Sjahairah Vlaming

Faction Support, 

Sneek Faction 

Eilandsraad St. Eustatius

Dit artikel is verschenen op 18/19 februari in The Daily Herald en is omgezet naar het Nederlands door het partijbureau. Lees hier het originele artikel.


Meer informatie
Ook Nederlandse media hebben aandacht besteed aan dit bezoek. Lees hier het artikel in de Nieuwsbode. Daarnaast het CDA Zeist een verslag gepubliceerd van haar bezoek. Dat kan hier worden gelezen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.