Woensdag 18 oktober verscheen er bij verschillende media het bericht over een windmolen die direct waterstof produceert. Het CDA zag in dit bericht direct kansen voor Groningen en heeft daarom vandaag vragen gesteld.

Vragen

Het CDA ziet graag een tweede proefopstelling van dit concept in Groningen verschijnen. “Deze windmolen past helemaal in de ambitie van de Groningse energietransitie. Ik vind dan ook dat wij als Groningen deze kansen moeten pakken.”, aldus Robert de Wit. Het Statenlid heeft daarom gevraagd aan het College om te onderzoeken of een dergelijke windmolen hier geplaatst kan worden. Ook vraagt De Wit of de waterstof die de molen produceert ingezet kan worden voor het aftanken van de waterstofbussen of de nieuwe waterstoftrein die tussen Groningen en Leeuwarden gaat rijden. 

Deze windmolen past helemaal in de ambitie van de Groningse energietransitie. Ik vind dan ook dat wij als Groningen deze kansen moeten pakken.

Mogelijkheden van waterstof

Het is niet de eerste keer dat het CDA waterstof onder de aandacht brengt. Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota riep fractievoorzitter Ronald Knegt nog op om als Provincie Groningen vol in te zetten op waterstof. Ronald Knegt: “Wij hebben de bouwstenen om waterstofgas van business case concept naar exploitatie te brengen en te zorgen voor de productie.” Robert de Wit voegt daar aan toe: “Wij willen dat de provincie Groningen koploper wordt in de energietransitie, en een waterstofwindmolen helpt daarbij enorm.” Robert de Wit hoopt dan ook dat de Provincie snel om de tafel gaat met de producent en Energy Valley om te kijken naar de mogelijkheden.

Bekijk hier de schriftelijke vragen. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.