20 mei 2019

Coalitieprogramma gepresenteerd

“Verbinden, Versterken, Vernieuwen” is de titel van het nieuwe coalitieprogramma wat vanochtend vroeg is gepresenteerd door de coalitie van GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, VVD, D66 en CDANamens het CDA hebben kandidaat-gedeputeerde Patrick Brouns en Statenlid Robert de Wit de onderhandelingen gevoerd. Wij zijn verheugd met het programma wat er is gepresenteerd en kijken terug op een prettig proces waarin alle partijen bereid waren om zich in te zetten voor een Veilig, Leefbaar en Duurzaam Groningen. Een akkoord met zes partijen is geen gemakkelijke opgave. Als CDA zijn wij dan ook tevreden dat er in dit coalitieakkoord een aantal herkenbare CDA punten staan: 

Groningen werkt 
Een fijne leefomgeving, inkomen en toekomstperspectief zijn van belang voor het welzijn en de welvaart van onze inwoners. Werkgelegenheid speelt daarbij een belangrijke rol. Het is van groot belang de werkgelegenheid in bestaande sectoren te behouden en uit te breiden. Van de banen bevindt 80% zich in het MKB. Deze bedrijven moeten goed gefaciliteerd worden en via toegankelijke regelingen bij de provincie terecht kunnen. Passende werkgelegenheid in de provincie is een belangrijke opgaveWij zijn blij dat projecten zoals de kansrijke leerweg, naar andere sectoren worden uitgebreid. Het doel van deze projecten is het realiseren van structurele banen. 

Landbouw 
Groningen is een landbouwprovincie bij uitstekAls CDA zijn wij blij met de komst van een revolverend fonds dat agrarische jongeren een steuntje in de rug geeft bij het overnemen van een bedrijf. De provincie ziet graag dat de sector blijft innoveren en zich kan ontwikkelen, maar wij willen ook samen met de sector een actieve, stimulerende en ondersteunende rol spelen bij de transitie naar een duurzame, natuurinclusieve landbouwDaarbij is het uitgangspunt dat de individuele landbouwer zoveel mogelijk zelf de methode van verduurzaming kan kiezenVoor de intensieve veehouderij streeft de provincie naar een transitie naar toekomstbestendige bedrijven, bij voorkeur biologisch. Dit bij voorkeur binnen de huidige bouwblok-grootte en binnen de grenzen van het huidige beleid. Voor bedrijven die willen uitbreiden naar meer dan twee hectare onderzoekt de provincie samen met de belanghebbenden de mogelijkheid van een Groninger verdienmodel voor intensieve veehouderij. Een uitbreiding naar meer dan twee hectare is uitsluitend mogelijk onder de strikte voorwaarden dat het aantal dieren op het bouwblok stapsgewijs afneemt en het dierenwelzijn meetbaar toeneemt 

Groningen duurzaam 
In Groningen zijn wij extra gemotiveerd om de omslag van fossiele naar duurzame energie te maken vanwege de nadelige gevolgen van de fossiele gaswinning. Het CDA heeft zich altijd ingezet voor een toekomstbestendige omgang met energieVoor de vergroening van de chemische sector in Groningen en de verduurzaming van de energieproductie in heel Nederland, is ontwikkeling van grote windparken ten noorden van de Waddeneilanden essentieel. Als het gaat om wind op land is een maximum van 75 MW afgesproken voor een park of lijnopstelling. Draagvlak voor de gekozen maatregelen is van essentieel belang, evenals een goede verdeling van de lusten en lasten. De instemming van de gemeenteraden bij de uitkomsten van de maatschappelijke discussie is essentieel en voor de provincie het ijkpunt voor draagvlak. Voor het CDA is dit een belangrijke ontwikkeling. 

Leefbaarheid 
In het coalitieakkoord staat een stevige leefbaarheidsparagraaf. Het doel met leefbaarheid is goed wonen, werken en leven in onze provincie. Inwoners die niet genoeg geld hebben voor sportdeelname, ondersteunt de provincie via bestaande fondsen zoals het studiefonds, jeugdsport- en cultuurfonds en de stichting leergeld. Ook de voedsel- en kledingbanken kunnen op steun van de provincie rekenenDe provincie blijft de komende jaren investeren in gemeentelijke en regionale projecten en (bewoners)initiatieven die de leefbaarheid bevorderen en de krimp verzachten. In het bijzonder in die gebieden waar de sociale en maatschappelijke opgaven het grootst zijn en geen lokale programma's met NPG gelden worden uitgevoerd, omdat zij buiten het aardbevingsgebied vallen. Op alle plekken in de provincie moet het mogelijk zijn om comfortabel te wonen. Dat betekent dat er passende huisvesting moet zijn voor alle doelgroepen. De provincie wil niet alleen duurzame nieuwbouw, maar ook optimalisatie van bestaande gebouwenGroningers die extra ondersteuning nodig hebben om mee te doen, die moeten dat krijgen.  

Als kandidaat-gedeputeerde krijgt Patrick Brouns de volgende portefeuille: 

  • Economische zaken 

  • Financiën 

  • Toezicht gemeentefinanciën 

  • Gebied Centraal-Groningen (gemeente Groningen) 

Het volledige coalitieakkoord vindt u hier: https://www.provinciegroningen.nl/fileadmin/user_upload/Documenten/Downloads/Downloads_2019/Coalitieakkoord_GL_PvdA_CU_VVD_CDA_D66_2019-2023_Verbinden_Versterken_Vernieuwen.pdf  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.