Op vrijdag 1 februari heeft de CDA Statenfractie een bezoek gebracht aan Wedde en Ter Apel. Een werkbezoek waarbij contact met ondernemers en vrijwilligers centraal stonden. Beiden hadden hun eigen verhaal waarmee wij als CDA mee aan de slag kunnen.

Succesvol initiatief

In Wedde is het CDA op bezoek geweest bij de initiatiefnemers van “Wedde dat ’t lukt!” Deze stichting zet zich in voor de leefbaarheid van Wedde, samen met dorpsbewoners en de huisarts. Een professionele dorpsondersteuner coördineert een netwerk van vrijwilligers die als vangnet voor de gemeenschap fungeert. Iedereen met een hulpvraag kan bij deze organisatie aankloppen, en dat kunnen hele verschillende dingen zijn. Een prachtig initiatief wat puur van onderop is opgebouwd. Statenlid Robert de Wit: “Dit is een prachtig voorbeeld van een burgerinitiatief waarbij de overheid faciliteert, en de zeggenschap bij inwoners houdt.” Dit initiatief is zo succesvol dat het ook de aandacht trekt uit andere dorpen en steden. Een heel belangrijk aspect is dat dit initiatief van de dorpsbewoners zelf is, het is niet van hoger hand opgelegd en uitgerold. “Dan werkt het niet en dan komen er nooit zoveel vrijwilligers helpen”, aldus één van de initiatiefnemers van dit project.

 “Dit is een prachtig voorbeeld van een burgerinitiatief waarbij de overheid faciliteert, en de zeggenschap bij inwoners houdt.”

Betrokken ondernemers

In Ter Apel ging het CDA in gesprek met handelsvereniging Mercurius. Tijdens dit gesprek kwamen verschillende kwesties aan de orde. Ondernemers hebben zo hun zorgen over ontwikkelingen in het centrum van Ter Apel. Wat als een paal boven water stond is dat de ondernemers echt een hart hebben voor hun dorp. Maatschappelijk betrokken en met een duidelijke visie: “Ondernemers, de gemeente Westerwolde en de provincie moeten de lijntjes kort houden. We moeten samen aan de slag om problemen op te lossen en verder te bouwen aan de toekomst van deze mooi regio!”, aldus De Wit.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.