05 juli 2017

Inbreng voorjaarsnota 2017, CDA Gennep

Voorzitter, allereerst willen wij het college danken voor de voorjaarsnota waarmee de raad uitgenodigd wordt haar visie, politieke wensen en accenten uit te spreken als uitgangspunten voor de begroting voor 2018 en de voorstellen voor nieuw beleid. Als CDA geven wij graag invulling aan dat verzoek.

Allereerst stellen wij vast dat een behoorlijk aantal punten die de afgelopen jaren door het CDA zijn benoemd als aandachtspunten een plek hebben gekregen in de voorjaarsnota. Dat is mooi. Denk aan:

-          Innovatiebudget Sociaal Domein

-          Fietspad langs de Hoofdstraat in Heijen 

-          Inrichting Zwarteweg als 60 km/h zone.

-          En er wordt ook extra geld gereserveerd voor herstel van achterstallig onderhoud aan wegen. In 2015 hebben wij de noodzaak voor de inzet van extra geld hiervoor al kenbaar gemaakt. Wij horen het de verantwoordelijke wethouder nog zeggen: ‘Nee hoor, extra geld is niet noodzakelijk. Het huidige budget is voldoende.’ Gelukkig is het college inmiddels tot inkeer gekomen en investeert nu toch in onderhoud en herstel van wegen. Wel vragen wij als toeristisch/recreatieve gemeente ook specifiek aandacht voor onderhoud van fietspaden. Deze laten op plekken echt te wensen over. Zet in op uniformiteit en eenduidigheid in uitstraling.

Algemeen:

In de gemeente Gennep wordt veel georganiseerd. In alle kernen. Onze kernen zijn levendig en vitaal. Veel mensen zetten zich geheel vrijwillig in, in het belang van onze samenleving. Daarvoor bestaat binnen de CDA fractie veel waardering! Graag willen wij specifiek aandacht vragen voor alle vergunningen en regels die er gelden rondom het organiseren van activiteiten en festiviteiten. Het aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden begint uit de klauwen te lopen. Dat geldt ook voor de wijze waarop de regionale uitvoeringsdienst handhaaft bij activiteiten. Dit leidt bij vrijwilligers tot de voor het CDA begrijpelijke frustraties en tempert het enthousiasme. Dat is jammer. Wij vragen als CDA daar aandacht voor om te voorkomen dat mensen de handdoek in de ring gooien.

Het Waldrakkersfeest is daarvan een voorbeeld: Een burgemeester die in de krant laat weten dat hij er voor gezorgd heeft dat het feest dit jaar toch doorgang kan vinden. Gelukkig weten de Waldrakkers zelf dat dankzij inzet vanuit de gemeenteraad de burgemeester heeft moeten bewegen. Anders was het feest om zeep geholpen. Laat dit een les zijn voor de toekomst.

Als CDA pleiten wij er voor om het handhavingsbeleid voor evenementen en festiviteiten na de zomer eens grondig met elkaar te bespreken en het lef te hebben om te besluiten om met minder regels toe te kunnen. Aan het CDA zal het niet liggen. Graag vernemen wij ook hoe andere fracties daarover denken.

Een ander punt is dat wij als raad deze periode al een aantal maal als volksvertegenwoordiger voor onze burgers de puinhopen van het college op kunnen ruimen. Eerder was het o.a. de discussie over het woonzorgcomplex aan de Martinushof. Op dit moment is de raad in gesprek met bewoners van de Duivenakkerstraat en de Burg. Woltersstraat om te bekijken of de schade in het dossier van de Lidl nog enigszins beperkt kan worden voor deze mensen. Burgers vragen zich af hoe dit allemaal kan gebeuren en kijken ons aan. Het college is de slippendrager van de Lidl en niet dienstbaar richting onze burgers.  Dat is kwalijk. Veiligheid en woongenot staan op het spel. Wij vragen: ga hier voor onze burgers staan.

Ook de ontwikkeling van het centrumplan in Ven-Zelderheide loopt niet vlekkeloos. Het zetten van cruciale stappen in het belang van de toekomst van de Vense gemeenschap blijft uit. Dit verdient beterschap.

Sociaal Domein:

Het CDA is van mening dat het met het sociale domein in deze gemeente over het algemeen goed gesteld is. Zeker voor ouderen. Een treurig dieptepunt vormt echter de Heggezaal van Pantein. Het is geen directe verantwoordelijkheid van de gemeente Gennep, maar toch. Wij vinden dat hier vanuit sociaal-maatschappelijk oogpunt echt wat moet gebeuren. De directie van Pantein heeft wat ons betreft niet de voeling die je zou mogen verwachten van een zorginstelling. Laat  daar a.u.b. een kanteling in komen en zorg voor deze ouderen.

Het CDA is verder van mening dat er binnen het sociaal domein meer aandacht dient te komen voor jeugd en jongeren. Zelfs de Gennepse notaris pleit daarvoor in de 1Gennep van afgelopen week. Goede voorzieningen en accommodaties zijn van groot belang om jongeren te laten bewegen, ontmoeten en met elkaar gezellig bezig te zijn. Daarmee kunnen we als gemeente aantrekkelijk blijven en jongeren aan ons binden. Sporten speelt daarbij een belangrijke rol, waarin de gemeente kan faciliteren en het verschil kan maken. Daarvoor moet je wel eerst beschikken over gegevens om keuzes te kunnen maken. Daartoe hebben wij een motie voorbereid.

Daarnaast hebben wij binnen het sociaal domein nog een amendement voorbereid. Dat voorziet in de oprichting van een keukenvoorziening in het Moluks wijkgebouw aan de Prinses Margrietstraat. Door middel van schriftelijke vragen is dat punt al eerder aangehaald. Vandaar nu dit amendement dat aansluit op het OMO-beleid, te weten een initiatief van burgers zelf.

Economie –werkgelegenheid en toerisme:

De afgelopen jaren zijn er vanuit deze raad een aantal moties aangenomen met toeristisch/ recreatieve ideeën en wensen. Van al hetgeen besproken is, is er tot op heden helaas nog weinig  zichtbaar resultaat geboekt. Ook nu wordt weer voorgesteld om € 150.000,- extra uit te trekken voor toerisme en recreatie. Prima, maar we verwachten wel dat de aangenomen moties op korte termijn uitgevoerd gaan worden. Denk aan het creëren van een fysieke verbinding tussen Genneperhuis en Paesplas.

De ontwikkeling van de Brem vordert gestaag. Dit leidt tot positieve aantrekkingskracht voor Gennep. Het is belangrijk dit verder uit te nutten en uit te dragen. Het CDA blijft staan voor het creeren van extra werkgelegenheid. Gennep als interessante vestigingsplaats om te wonen, werken en recreëren. Dit willen wij graag zo houden. Toch zien we dat de winkelleegstand in het centrum van Gennep de afgelopen tijd behoorlijk toegenomen is. Gennep staat op plek 13 van steden met de meeste leegstand in Limburg. Dat is niet goed. Vandaar dat wij als CDA vinden dat daar in het belang van shoppend en ondernemend Gennep wat aan moet gebeuren. Daarom hebben wij een motie voorbereid.

Ruimtelijk en bestuurlijk:

Enige tijd geleden is de raad geïnformeerd over de noodzaak tot opwaardering van de Schaafsebosweg als ontsluitingsweg voor de omgeving Nieuw Erf en Langeven indien ‘de Brem’ als weg komt te vervallen. Dit is een maatschappelijk relevant project. Het verbaast ons dat daar met geen woord in de voorjaarsnota over gerept wordt wanneer daaraan uitvoering gegeven gaat worden. Ook daarvoor zal namelijk geld noodzakelijk zijn.

Wel wordt voor de verbouwing van het gemeentehuis € 1 miljoen geraamd. Dat er na ruim 20 jaar wat moet gebeuren daar zijn wij het als CDA mee eens. Maar wij willen het college  toch verzoeken om direct na de zomer te komen met een gedegen onderbouwing van hetgeen benodigd is en waarvoor. Kortom; een concreet plan. Op basis van een concreet plan kunnen en zullen wij ons definitieve weging maken tijdens de begrotingsbehandeling.   

En tot slot voorzitter spreken wij de verwachting uit dat we voor het einde van dit jaar als raad een plan gepresenteerd krijgen voor de Pottenhoek en omgeving dat ook besproken is met de betrokken bewoners, zodat daar binnen afzienbare tijd maatregelen genomen worden ter vergroting van de vitaliteit en aantrekkelijkheid van de omgeving.

Voorzitter, wij gaan er vanuit hiermee voldoende input te hebben geleverd voor de begroting voor 2018 en voorstellen voor nieuw beleid.

 

Raadsvergadering 3 juli 2017

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.