27 juli 2017

Woningbouw in Gennep: veel praten, maar weinig bouwen

Op 3 juli 2017 heeft de gemeenteraad van Gennep de lokale woonvisie 2017-2021 vastgesteld. Daarin staat dat de komende jaren een fors deel van het aantal woningbouwplannen in de gemeente geschrapt moet worden. Dit in verband met de bevolkingskrimp die verwacht wordt. Het CDA vindt  het terugdringen van het aantal woningbouwplannen op dit moment absoluut onwenselijk.  Het wordt  voor jongeren steeds lastiger om een geschikte woning te vinden in deze gemeente. Daarmee staat  de leefbaarheid in de kernen op het spel. Het  CDA vindt dat er gebouwd moet kunnen worden al naar gelang er behoefte aan is en met voldoende diversiteit. Door het schrappen van woningbouwplannen creëert de gemeente Gennep volgens het CDA haar eigen krimp en is de kans levensgroot aanwezig dat jongeren net als midden jaren 80 naar de dorpen over de Maas trekken. In Boxmeer en Cuijk wordt namelijk wel volop gebouwd.

Bouwen voor leegstand zal volgens het CDA niet gebeuren. Er worden geen woningen gebouwd als daar “in de markt” geen behoefte aan is. Om te wonen in het centrum van Gennep hebben bijvoorbeeld minstens 50 huishoudens zich als woningzoekende gemeld. De ontwikkeling van de locatie Gennepermolen als woningbouwlocatie biedt kansen volgens het CDA. Door nieuwe woningen te bouwen kan de nodige doorstroming op de woningmarkt op gang gebracht worden. Het aantal te koop staande woningen in de gemeente is de afgelopen tijd fors gedaald. Daarnaast is er helaas ook nog altijd een wachtlijst voor mensen die een huurwoning wensen. Ook daar heeft het CDA opnieuw aandacht voor gevraagd. Daarnaast moet de gemeente Gennep meer reclame maken voor ‘Gennep als aantrekkelijke woongemeente’. De omgeving is mooi, de voorzieningen zijn goed, we beschikken over diverse goede onderwijsinstellingen en Gennep is goed ontsloten.

Het CDA verwacht dat er de komende jaren veel over de bouw van woningen gesproken zal worden, maar dat er helaas weinig gebouwd zal worden. Dat is niet goed. Er moet alles aan gedaan worden om jongeren aan onze gemeente te binden.

Helaas  kreeg het CDA-geluid in de gemeenteraad van Gennep geen enkele bijval van andere partijen. Alle andere partijen gingen akkoord met verdergaande reductie van de woningbouwplannen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.