Veiligheid

Het zorgen voor de veiligheid is een kerntaak van de overheid: veiligheid is een fundamenteel recht voor elk mens. Niet alleen een sterke politie zorgt voor veiligheid: ook de verantwoordelijkheid die wij daar als inwoners zelf in nemen, draagt daar-aan bij. Veiligheid maken we met elkaar. Al jaren is duidelijk dat preventie van criminaliteit sterk samenhangt met de leefbaarheid en de sociale cohesie in buurten en wijken. Wij zetten in op een grote rol voor straatcoaches die dichtbij jongeren staan en sturing kunnen geven.
Het CDA sluit niet de ogen voor de problemen die er zijn. Samenleven betekent dat mensen verantwoordelijk worden gehouden voor hun gedrag en bijdrage aan de samenleving. We zetten daarom in op versterking van de politie en boa’s die indien nodig snel en krachtig kan handelen om onze gemeente veilig te houden. Zowel onze woonkernen als het buitengebied.
8.1 SOCIALE VEILIGHEID
Extra capaciteit voor wijkagenten en boa’s in combinatie met een grotere rol voor straatcoaches en jongerenwerkers moet zorgen voor verbetering van de veiligheid.
Wijkagenten en boa’s moeten als ogen en oren van de buurt daadwerkelijk aanwezig zijn in de buurt en goede contacten onderhouden met buurtbewoners, zodat de drempel laag is om hen te benaderen. Zij moeten voldoende toegerust zijn.
Behoud van het politiebureau en de brandweerpost in Gennep, die beide voldoende zijn uitgerust, is van belang.
Meer samenwerking is nodig tussen de verschillende instanties die gezamenlijk verantwoording dragen voor de veiligheid in dorpen en wijken, óók tegen het grote gevaar van onder-mijning. Extra aandacht voor de aanpak van drugsoverlast, hardrijders en verrommeling is nodig. De aangiftes door onze inwoners gedaan moeten worden opgepakt en teruggekoppeld. Het duurt vaak te lang en dit ontmoedigt burgers om aangifte te doen.
Het CDA zet zich in voor terugkeer van de  Ambulancepost nabij de brandweerkazerne in Gennep nu de aanrijtijden van de Ambulance zich nog altijd niet binnen de wettelijke termijnen bevinden.
Het CDA steunt initiatieven om het keurmerk veiligheid in het buitengebied en winkelgebied te behouden respectievelijk te verkrijgen.
8.2 HOOGWATERVEILIGHEID
De beveiliging van de Lob van Gennep wordt uitgevoerd op de basis wettelijke normdijken, waardoor er overal binnen de gemeente sprake is van eenzelfde beveiligingsniveau. Meekoppelkansen worden opgepakt: deze dragen bij aan het vitaal en leefbaar houden van het buitengebied.
Het CDA aktiveert de initiatieven die vanuit de bevolking ingebracht worden om in de Lob van Gennep de ruimtelijke kwaliteit te versterken; de zogenaamde meekoppelkansen ter bevordering van agrarische sector, toerisme en recreatie. Daartoe zijn de afgelopen jaren flinke stappen gezet.
8.3 VERKEERSVEILIGHEID
We gaan als gemeenten aan de slag met uit-voering van de gedane voorstellen vanuit de Verkeerskoepel. Deze voorstellen zijn voor het CDA richtinggevend. Wij zijn voorstander de verkeers-koepel de status van adviesorgaan te geven. Vrachtverkeer en overig groot verkeer door de kernen is een aandachtspunt. Het CDA wil in samenspraak met omwonenden en dorps- en wijkraden de overlast verminderen en de verkeersveiligheid verhogen. Zo wordt onder meer de Verbindingsweg Milsbeek aangelegd.
Wij bepleiten een goede en veilige fietsvoor-ziening in de gemeente Gennep. Zo zetten we in op het verbeteren van de verkeersveiligheid in het winkelgebied van Gennep. Ook de Zuid-oostwal/ Niersweg verdient als doorgaande fietsroute aandacht. Dit knelpunt vraagt om aanpak. Het kruispunt Ottersumseweg – Nijmeegseweg vormt een verkeersonveilig (oversteek)punt voor fietsverkeer. Ook overige oversteekpunten op de Ottersumseweg en St. Jansstraat verdienen aandacht. In overleg met de provincie (als weg-beheerder) wil het CDA deze aanpakken. Fietsen is naast een gezonde, ook een goede en duurzame manier van mobiliteit. Dit vergt goed onderhouden fietspaden en snelfietsroutes, zeker nu het gebruik van elektrische fietsen toeneemt. De gemeente Gennep moet daarom zorgen dat mensen van alle leeftijden die willen fietsen, dat op een goede en veilige manier kunnen. Hier-voor is een aaneengesloten structuur van fietspaden gewenst, daar willen we op inzetten.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.