17 september 2019

Reactie CDA op motie thuisteelt

Motie thuisteelt

Ook het CDA heeft afgelopen vakantie meermaals in de krant kunnen lezen over de gebeurtenissen in de tuin van de familie van Raalte. Een situatie waar je direct denkt: Dit moet opgelost worden. Pijn of ongemak naar aanleiding van een (chronische) ziekte wens je het liefst zo goed mogelijk opgelost of verbeterd. En je zou denken, dat Nederland, met het béste zorgsysteem van de wereld dergelijke problemen wel opgelost zou hebben. Helaas is dat dus niet altijd het geval en voelt de familie van Raalte zich genoodzaakt om in eigen tuin een hulpmiddel te telen, welke pijn verlicht of ongemak verminderd, maar wettelijk niet mag. Ook bij het CDA herkennen wij die tweespalt. Ons hart zegt, laat de familie van Raalte hun gang gaan, maar aan de andere kant spreken we al anderhalf jaar over de negatieve effecten van drugs in de Zwartewaterlandse samenleving en zegt ons verstand dat drugs niet gewenst is. Voor het CDA ligt de oplossing van het probleem van de familie van Raalte niet in de thuisteelt van medicinale cannabis, maar in het landelijk organiseren van een betere toegang tot gereguleerde medicinale cannabis, zonder dat dit recreatieve drugsgebruik in de hand werkt.

Over de motie, 

Onder het éérste punt van de overwegingen staat vermeld dat Cannabis een bewezen pijn bestrijdende werking heeft. Daarover zijn de meningen in het land sterk verdeeld en bijvoorbeeld het Nederlands Huisartsen Genootschap onderschrijft dit niet. De effectiviteit is niet voldoende bewezen en dit is o.a. de reden waarom het middel niet vrij beschikbaar is en alleen onder strikte voorwaarden op recept verkrijgbaar is.

Onder ‘is van mening dat’ staan verschillende meningen die wij niet zonder meer onderschrijven, we vinden wel dat landelijk een oplossing gevonden moet worden voor het gebruik van medicinale cannabis, maar thuisteelt hoeft niet de juiste oplossing te zijn. Er zijn legio oplossingen die beter zijn dan thuisteelt, zoals het breder beschikbaar stellen van cannabis op recept en het vergoeden van de kosten door zorgverzekeraars. Thuisteelt, met alle complicaties van dien, is dan helemaal niet nodig.

Het college wordt vervolgens verzocht om brieven te sturen naar Kabinet en Tweede Kamer. En om andere gemeenten op te roepen om dit ook te doen. Wat ons betreft kan iedereen dit zelf prima verzorgen en hoeft ons college hier geen tijd en energie in te investeren. Ik weet dat onze eigen CDA Tweede Kamerfractie altijd open staat voor berichten van alle inwoners van Nederland, dus ook iedere belangstellende zal een luisterend oor bij hen vinden.

Het tweede bullit, waar het in werkelijkheid om gaat: Het onder voorwaarden bieden van gedoogsteun aan thuisteelt, gaat ons te kort door de bocht. In anderhalve dag, want zolang is de motie bij ons bekend, is het ons niet duidelijk geworden of dit überhaupt kan en mag, wat de wettelijke mogelijkheden- en onmogelijkheden zijn, wat ons college hier van vindt, wat de politie en het Openbaar Ministerie met deze gedoogsteun doet     en of thuisteelt voor medicinale doeleinden überhaupt wordt aangeraden door artsen, huisartsen en andere medisch specialisten.

Het CDA gaat niet in één avond en in één zin steun geven aan een motie die mogelijk wettelijk niet kan, maar vooral medisch gezien niet verantwoord is. Als deze motie in stemming komt zal het CDA dus tegen stemmen.

Wel zou het CDA een advies willen geven: Als het werkelijk de bedoeling is om thuisteelt toe te gaan staan, zien wij in de toekomst graag een onderbouwd initiatief-raadsvoorstel tegemoet. Waar een duidelijke onderbouwing zichtbaar is van; wat er voor ambtelijke inzet nodig is om tot gedoogsteun te komen, waaruit dat gedekt zal gaan worden en aan welke voorwaarden de gedoogsteun moet voldoen. Het CDA ziet dat graag aangevuld met een onderbouwing van politie, openbaar ministerie, en artsen die ons duidelijk uitleggen op welke manier het mogelijk en verantwoord is om thuisteelt toe te staan. Misschien kan het CDA dan meegaan, maar wij hopen dat tegen die tijd er een landelijke oplossing is die verlichting biedt aan patiënten – waaronder de familie van Raalte - en er voor zorgt dat thuisteelt in zijn geheel niet nodig is.


Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.