07 mei 2017

Besluitvormende raad april 2017 Sport en Zonnepanelen

Hal voor sport en gymles in Overhees en zonnepanelen : de raad van 20 april 2017

Op 20 april 2017 vergaderde de gemeenteraad. Eén van de raadsvoorstellen betrof de opdracht aan het college om met de inwoners in Overhees in gesprek te gaan over een locatie in de wijk voor een nieuwe sporthal voor sportverenigingen en het onderwijs (gymlessen voor de scholen in Overhees).

Daarnaast was het voorstel aan de orde zonnepanelen te plaatsen op de daken van het gemeentehuis en het zwembad. Hieronder een toelichting op de besluiten en de standpunten hierover van het CDA.

Sporthal in Overhees voor sport en bewegingsonderwijs

Donderdag 20 april 2017 heeft de gemeenteraad het college opdracht gegeven met de wijk Overhees in gesprek te gaat over een locatie in de wijk voor een sporthal voor sportverenigingen en het onderwijs (bewegingsonderwijs). D66, VVD, Soest2002, CDA en PvdA (19 voor en 10 tegen) stemden hier mee in. Een voorstel Beukendal weer in de discussie te betrekken kreeg geen meerderheid. Het CDA stemde er niet mee in omdat een sporthal Beukendal betekent dat de meer dan 1100 leerlingen in Overhees voor de gymlessen meer dan 1 km (de normafstand) moeten afleggen. Of dat er nog twee gymzalen bij moeten in de wijk. Naast verlies van kostbare lestijd betekent het een grote investering en de sporthal en gymzalen worden niet efficiënt gebruikt.  

Visie binnensport accommodaties

Al eerder dit jaar was duidelijk dat het uitgewerkte voorstel voor een sporthal op de locatie van het Orlandogebouw op grote weerstand van omwonenden stuitte. Mede omdat omwonenden zich niet betrokken voelden. Dat was in februari reden voor de raad om dit voorstel niet te bespreken, maar het college een nieuwe opdracht te geven. Uitgangspunt daarbij blijft de visie op de binnensportaccommodaties, die in 2016 is vastgesteld. Die gaat onder meer uit van een efficiënt gebruik van sportaccommodaties (voor sport en onderwijs).

Doel is te komen tot drie sporthallen: in Soesterberg de Banninghal en in Soest Sporthal De Engh en een nieuwe sporthal in Overhees. De keuze voor Overhees is vanwege een goede spreiding over Soest.

Ook speelt dat scholen in de wijk op aanvaardbare afstand, max. 1000 meter, een sportlocatie moeten hebben voor de gymlessen. Daarnaast blijven er nog zalen aan de Smitsweg, het Griftland, Lasenberg en de Bunt in gebruik. Het CDA en een meerderheid van de raad wil dat besluit niet terugdraaien. Voor het CDA zijn belangrijk overwegingen om het raadsvoorstel te steunen: * Efficient gebruik van gebouwen: door school en door de sport. Dat betekent voor scholen niet al te ver op afstand om van de sporthal gebruik te maken. * Zuinig zijn met gemeenschapsgeld; geen overbodige gebouwen die we in beheer moeten nemen als die voor de helft van de tijd leegstaan. * Zuinig zijn op de schaarse grond in Soest; één sporthal op de uiteindelijk meest geschikte plek gezien de randvoorwaarden, of een sporthal en ook nog twee gymzalen; want dat is een consequenties als Beukendal voor sport behouden zou blijven. Die randvoorwaarden maken dat een locatie dicht bij scholen in Overhees erg belangrijk is.

Locatie sporthal

Sommige wijkbewoners hebben de raad duidelijk laten weten wat ze vinden. Er wordt gepleit voor de Dorpsstreek, bijvoorbeeld door de winkeliers. Anderen zijn voor de locatie Orlandogebouw, zoals de basisschool de Bron laat weten in een brief aan de raad. Anderen willen alleen een sporthal buiten de wijk, Beukendal, zoals de actiegroep MAVO Voor aanvang van de raad werd door actiegroep MAVO een lijst van circa 1400 handtekeningen overhandigd van inwoners die tegen een sporthal in de wijk zijn. Het CDA heeft al die overwegingen goed gehoord en roept iedereen op die opmerkingen ook in de gesprekken met het college te maken. Van het CDA hoeft niet lang gesproken te worden over locaties waarvan snel duidelijk is dat die niet realistisch zijn. Het is aan het college een goede manier te vinden voor de participatie met de wijk en het formuleren van de uitkomsten. Daarbij staat voor het CDA zorgvuldigheid voorop: liever meer tijd voor het gesprek dan haastwerk. De voorkeur voor een locatie van het CDA zelf is nu niet aan de orde. Dat het CDA niet blijft vasthouden aan het Orlandogebouw mag duidelijk zijn geworden toen we meegingen met het initiatief van de PvdA enige tijd geleden om de locatiediscussie te verbreden. Of het de Dorpstreek gaat worden: dat zou best kunnen. De locatie Orlandogebouw was voor het CDA al een goede plek voor woningbouw, en dan vooral woningen met zorg. Daar voorzag het uitgewerkte plan van het college in. Wellicht dat daar meer woningen kunnen worden gepland als de sporthal ergens anders komt.

De fractie van het CDA wacht nu de gesprekken af die het college met de wijk gaat voeren. Zorgvuldigheid is daarbij belangrijk. Het gaat om een diversiteit aan belangen en overwegingen; sport, maar ook onderwijs spelen een rol, ruimtelijke overwegingen, maar ook de verkeersstromen en verkeersveiligheid zijn belangrijk. Zo blijkt een grote bron van ergernis de bus door de wijk te zijn en de parkeerproblematiek. Het CDA vindt dat hier op korte termijn al naar een oplossing moet worden gezocht. Uiteindelijk werd het raadsvoorstel aangenomen met 19 stemmen voor en 10 tegen.

Zonnepanelen

In het kader van het duurzaamheidsplan worden in de gemeente Soest veel projecten voorbereid. Twee hiervan zijn het plaatsen van Zonnepanelen op de daken van het gemeentehuis en het zwembad. Hiertoe heeft het college van B&W een voorstel ingediend, waaruit blijkt dat de kosten voor de gemeente ruimschoots worden terugverdiend. Van alle mogelijkheden om duurzame energie op te wekken, die later dit jaar in de gemeenteraad worden besproken, lijken voor de fractie van het CDA zonnepanelen op daken één van de beste en meest eenvoudig uit te voeren projecten, zonder dat het landschap wordt aangetast. Bovendien moet het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen worden gezien als een uitstekende voorbeeldfunctie. Het CDA heeft van harte ingestemd met deze twee projecten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.