17 juni 2017

Raadsvergadering 8 juni

De raad van 8 juni met aandacht voor o.a. duurzame energie, een nieuw rioleringsplan, Solar Runway en onderwijs

 

In de raadsvergadering van 8 juni is een groot aantal onderwerpen aan de orde gekomen

Hierover volgt een kort verslag van de besluiten die zijn genomen

 

Opwekken duurzame energie: 32 technieken kunnen worden ingezet

Met het duurzaamheidsplan van de gemeente willen we 20% van de energiebehoefte duurzaam opwekken op eigen bodem.

Het CDA heeft destijds van harte ingestemd met dit plan. Het zal best lastig worden dit te gaan halen, maar het CDA ziet het grote belang van duurzame energieopwekking.

Op basis van een eerder aangenomen motie van het CDA is breed gekeken welke technieken daar toe kunnen bijdragen. Dit heeft geleid tot een overzicht van 41 mogelijke manieren.

De raad heeft 32 daarvan aangemerkt als bouwsteen voor de later op te stellen omgevingsvisie. Dan zullen alle wensen mbt wonen, recreatie, bedrijvigheid, energieopwekking tegen elkaar moeten worden afgewogen.

Het CDA kan van harte instemmen met die 32 technieken omdat die het minst effect op het landschap hebben, een landschap waard om te beschermen.

Sommige technieken vielen af, zoals windmolens, omdat daarvoor te weinig draagvlak is en deze niet redelijkerwijze zijn in te passen in het Soester landschap.  Een voorstel van de PvdA om die wel op te nemen haalde het niet: ook het CDA ziet hier niet veel in.

Werken aan een duurzame toekomst staat ook bij het CDA voorop en we zijn benieuwd naar de discussie als later alle ruimtelijke wensen moeten worden gewogen

 

 

Steun aan Soesterbergs initiatief Solar Runway

Samen met de coalitiepartijen heeft het CDA het college via een motie verzocht om de Soesterbergse initiatiefnemers van de Solar Runway waar mogelijk te ondersteunen. Onderzoek toont aan dat deze techniek  als kansrijk duurzaam verwarmingssysteem technisch haalbaar is. Met de motie die bijna unaniem is overgenomen roept de raad het college op bij de stuurgroep Hart van de Heuvelrug te bevorderen dat Solar Runway een warmtebron wordt bij de ontwikkeling van de Oude Tempel en van de woonwijk op de voormalige vliegbasis.

Het CDA heeft de motie mede ingediend omdat met dit zeer innovatief systeem diverse technieken worden gebruikt om energie op te wekken zonder dat het landschap wordt aangetast. En, niet minder belangrijk is; zou het niet mooi zijn als  dit  mooie initiatief van eigen Soesterbergse bodem ook daadwerkelijk op Soesterbergse bodem wordt gerealiseerd?

 

 

Nieuw rioleringsplan; startnotitie aangenomen

Het CDA heeft ingestemd met de startnotitie om tot een nieuw rioleringsplan te komen voor Soest-Baarn. Het huidige plan loopt in 2017 af. In het plan komt de zorgplicht op het gebied van afvalwater, hemelwater en grondwater terug. Het CDA kon zich goed vinden in het scenario Duurzaam en robuust omdat hiermee op lange termijn voor de beste oplossing wordt gekozen.

 

 

Herijking onderwijskansenbeleid

De gemeente heeft met schoolbesturen en kinderopvang het onderwijskansenbeleid aangepast aan de situatie voor 2017 en 2018. Voor de periode daarna zijn de budgetten nog niet zeker. Per jaar geef Soest circa 0,7 miljoen uit aan beleid om onderwijsachterstanden te bestrijden.

Het CDA vindt dat goed besteed geld want het is belangrijk alle kinderen gelijke kansen te geven in het onderwijs om hun talenten te ontplooien. Dat betekent dat soms al vroeg stevig moet worden ingezet op het bestrijden van taalachterstand, vroeg en voorschoolse educatie, taalstimulering, een taalstimuleringsproject in Soesterberg, en een onderzoek naar een mogelijke zomerschool.

Het CDA heeft in de raad benadrukt dat de betrokkenheid van ouders zeer belangrijk om te bereiken dat kinderen de kansen krijgen die ze verdienen. Er mag van het CDA dan ook best enige drang worden uitgeoefend om ouders er van te doordringen dat het in belang van de eigen kinderen is om alle kansen aan te grijpen achterstanden in het onderwijs weg te werken.

.

 

Integraal huisvestingsplan onderwijs

In de herijking van het huisvestingsplan voor het onderwijs zijn aan de hand van de meest recente gegevens en prognoses de plannen per wijk tegen het licht gehouden en met de schoolbesturen besproken. Voor elke wijk is aangegeven wat het streven is, bijvoorbeeld clustering van scholen of verplaatsing zoals de Postiljon in Soesterberg. De gemeente is daarbij verantwoordelijk voor nieuwbouw of uitbreiding.

 Het CDA kon instemmen met de aanpassingen. Ook in Soest is de prognoses dat het aantal leerlingen daalt, met circa 300 tot circa 3350 ten opzichte van 2015. Maar de daling is minder sterk dan eerst werd gedacht en de daling verschilt ook per wijk.

Het CDA merkte op dat de werkelijke aantallen leerlingen niet altijd de prognoses “volgen”. Dan moet wel gekeken worden of de voorgestelde oplossing nog wel voldoet.

Uiteindelijk is en blijft het streven van het CDA dat alle kinderen naar de school in de buurt kunnen gaan.

 

Voorjaarsnota met relatief weinig aanpassingen

Elk jaar verschijnt in het voorjaar een overzicht van de stand van zaken op financieel gebied.

Ook dit jaar zijn er wijzigingen, maar in totaal gaat het om een relatief klein negatief effect van circa 190.000 euro en zal het saldo voor 2017 nog steeds positief zijn.

En dat is een goed resultaat voor Soest, na een aantal jaren waarin het ons financieel minder voor de wind ging.

Het CDA kon instemmen met alle voorstellen, maar had nog wel vragen over de hogere kosten bij overhead, met name bij de RID, de regionale ondersteunende dienst. Het CDA vindt dat deze overheadkosten niet sluipenderwijs tussentijds steeds maar weer verhoogd moeten worden.

 

 

Brief aan NS en Prorail over spoorhinder

Tot slot heeft het CDA ingestemd met een raadsbreed ondertekende brief over aan NS en Prorail over de geluidsoverlast die de treinen veroorzaken op de spoorlijn Baarn-Utrecht. De brief spreekt teleurstelling uit over de trage afwikkeling van dit probleem waar inwoners langs het spoor veel last van hebben. De brief roept op snel tot een oplossing te komen. Het CA kon daarom ook van harte deze brief ondertekenen. We hopen dat de brief effect heeft en als ondersteuning kan dienen voor burgemeester Metz die al veel achter de schermen heeft gedaan.

 

Namens de fractie CDA

Peter Lucas

fractievoorzitter

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.