Warmte en isolatie

Katwijk doet mee aan het project Hoornes gasvrij. Dat is een project waar veel geld mee gemoeid is en waarvan de uitkomsten verre van zeker zijn. Het CDA staat met een positieve grondhouding in het project, omdat we met projecten als deze kunnen leren wat de richting moet zijn naar andere vormen van verwarming van onze woningen. Die kennis is niet alleen van belang voor onze gemeente maar ook voor alle andere gemeenten in ons land. Hier in Katwijk kunnen we ook leren van proefprojecten die in andere gemeenten worden opgestart.

  • De oplossingsrichting die nu voor de Hoornes wordt uitgewerkt, is voor het CDA niet zaligmakend of een doel op zich. Als uit verder onderzoek blijkt dat andere technieken voor de langere termijn betere oplossingen bieden, dan kiezen we daarvoor. Voor het CDA is de kern openstaan voor elke ontwikkeling die bijdraagt aan een meer duurzame wereld, maar wel in een verstandig en gepast tempo.
  • De techniek die in de Hoornes mogelijk toegepast zal gaan worden, kan niet zomaar worden uitgerold in andere delen van onze gemeente. Het is ook de vraag of dat voor dit moment verstandig en haalbaar is. De gemeente heeft in het voorjaar van 2021 een eerste verkenning opgesteld met welke technieken specifieke delen van onze gemeente ‘van het gas’ af kunnen. Voor de langere termijn kan dit de richting zijn. Maar dit zijn hele dure oplossingen. Het CDA pleit voor een andere fasering. Beter is het om eerst in te zetten op isolatie en op systemen als hybride warmtepompen. Daarmee maak je woningen nu nog niet gasloos, maar je kunt al wel forse besparingen op het gasverbruik realiseren. Met het bedrag dat nodig is om één woning van het gasnet af te koppelen kun je bij een aantal woningen voorzieningen treffen om het gasverbruik sterk te reduceren. Per saldo is de milieuwinst dan veel groter en leveren er meer huishoudens hun bijdrage. Moeten huiseigenaren of de gemeente dat allemaal betalen? Wat het CDA betreft kan deze gigantische operatie niet zonder stevige bijdragen van het Rijk.
  • De gemeente stimuleert isolatie van woningen. Dit beperkt de warmtevraag en gaat energiearmoede tegen, omdat woningeigenaren en -huurders besparen op hun energieverbruik en dus op energiekosten. Daarnaast helpt isolatie ook bij het behalen van de gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen: niet verbruikte energie is immers de meest duurzame energie.

De wereld beter doorgeven dan dat zij nu is, is onze doelstelling. Daar gaan we vol voor.

  • Een belangrijke samenwerkingspartner voor verduurzamingsprojecten is Dunavie. Dunavie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het collectief aanbrengen van de benodigde voorzieningen in woningen, vanwege het aantal woningen dat dan eenvoudig kan worden bereikt. Particuliere eigenaren kunnen daarbij aanhaken.
  • Het tempo van de ontwikkelingen moet de balans zijn tussen aan de ene kant voldoende ambitie – in 2050 worden alle woningen in onze gemeente verwarmd op basis van groene energie – en aan de andere kant gezond verstand. Niet alles kan vandaag of morgen, laten we de tijd nemen om te leren van projecten hier en elders, en dan daaruit de meest kansrijke kiezen. Maar met een open grondhouding.
  • We staan open voor projecten en initiatieven die vanuit de regio of uit de provincie worden geïnitieerd. Om de lange termijn-doelstellingen te kunnen realiseren, kunnen we ons niet veroorloven om initiatieven op voorhand af te wijzen. We staan ook open voor andere initiatieven, ook of juist als die vanuit de samenleving – door groepen van inwoners – voorgesteld worden.
  • Wij sluiten de duinen uit als gebied om met boringen te speuren naar aardwarmte. De veiligheid van ons drinkwater uit de duinen én de bescherming van de kwetsbare natuur in Natura 2000 gebied vinden we belangrijker dan de mogelijkheid van bedrijven om hier bodemonderzoek naar aardwarmte te doen. Ook bij nieuwe wingebieden zoals het Valkenburgse Meer zijn we terughoudend in het toestaan van boringen naar geothermie, om grondwaterreserves te beschermen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.