31 januari 2014

2e herziening bestemmingsplan buitengebied

De raad heeft 28 januari de tweede herziening bestemmingsplan buitengebied goed gekeurd. Als CDA hebben wij er op een positieve manier veel tijd aan besteed om in het belang van zowel inwoners als ondernemers in het buitengebied een wel overwogen besluit te kunnen nemen.

 

Er is ontzettend veel werk verricht. Iedereen heeft een stapel papier doorgeworsteld. Alle zienswijzen, 106 stuks + de vragen via de commissievergadering zijn duidelijk beantwoord via de raadsinformatiebrief. Onze complimenten voor de inzet en overleg met betrokkenen.

Nu kunnen veel mensen vooruit die er lang op hebben gewacht. Het heeft ruim 3,5 jaar in beslag genomen terwijl het uitgangspunt beleidsarm was. Tot het laatst toe, kwamen er e-mails en telefoontjes binnen van inwoners over individuele situaties en problemen. Samenvattend zijn die op een goede manier beantwoord door wethouder Kerkers. Dat houdt in dat ze positief benaderd worden.  Menselijke fouten, die echt verkeerd zijn opgenomen, worden in de volgende herziening hersteld. De andere problemen kunnen door afzonderlijke principe aanvragen verder uitgewerkt worden. Alles overziende roept de 2e herziening ook veel vragen op die vraagt om een toekomstgerichte visie.

Hoewel bij dit agendapunt niet rechtstreeks aan de orde, willen wij er als CDA het volgende over zeggen:

Dit bestemmingsplan is vastgesteld volgens de afgesproken werkwijze. Beleidsneutraal.

Via de zienswijze blijkt dat heel veel mensen in het buitengebied vragen om oplossingen voor met name VAB’s gebouwen (Vrijkomende Agrarische Bedrijfsgebouwen), plattelandswoningen en mogelijkheden van mantelzorg in bedrijfsgebouwen. Hoe gaan we daar mee om, zonder meer verstening. Hoe pakt de volgende raad dit op?

Gaan we dit per onderwerp collectief bundelen? Met minder bureaucratie en kosten besparend voor alle partijen, de aanvrager en de gemeente.

De kunst zal zijn om dit in kortere tijd te klaren omdat 3 tot 4 jaar wachten op duidelijkheid niet meer van deze tijd is. Via een toegezegde kadernota volgt die uitwerking.

Oplossingen op maat spreken ons aan. Dat wil zeggen faciliteren met een positief ingestelde overheid.

Als CDA zijn we blij dat er nu een concreet onderzoek komt over gezondheid en veehouderij. Dit in samenwerking met de ministeries V.W.S (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en E.Z. (Economische) zaken in samenwerking met Universiteit Utrecht. Het zal wel 3 jaar duren.

Dit draagt bij aan ontwikkeling van draagvlak voor allen, welke direct of indirect, gebruik maken van het buitengebied.

CDA staat voor een vitaal buitengebied, met gezonde agrarische bedrijven, maar ook waar plaats is voor een mix van bedrijvigheid passend bij de omgeving.

Daarbij moeten we ons niet laten lijden door emoties, maar echte onderbouwde cijfers. Dat zijn we verplicht aan iedereen die woont in het buitengebied, met respect voor elkaar. De agararische sector is een belangrijke economische drager, die heeft Nederland hard nodig, die moeten we enerzijds koesteren en anderzijds nieuwe verdienmodellen onderzoeken voor nieuwe economische dragers voor een duurzame toekomst gerichte agrarische sector.

Los van dit bestemmingsplan maar wel gerelateerd is een motie aangenomen door de hele raad. Het betreft Snoertsebaan 28. In de motie wordt het college gevraagd in overleg te treden met de eigenaar, de provincie met de boodschap de 2 aanwezige bouwblokken zodanig te bestemmen dat de intensieve veehouderij daardoor in Deurne niet toeneemt. Dat vraagt uitwerking in de 3de herziening. In de komende periode zal de nieuwe raad hiervoor de richting moeten uitzetten.

Evert van Kampen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.