04 december 2014

40 jaar jubileum CDA Deurne: Proef het Familiebedrijf

Op donderdagavond 27 november 2014 hield CDA Deurne in het kader van haar 40-jarig jubileum de bijeenkomst “Proef het familiebedrijf” in de kapel bij Zorgdorp Deurne aan de Vlierdenseweg.

Na de opening door voorzitter Mario Berkers werd begonnen aan een avond waarbij de twee gastsprekers Ria Joosten en Peter Swinkels de aanwezigen inspireerden met hun presentaties. Fractievoorzitter Leo Cuijpers blikte terug op 40 jaar CDA Deurne en gaf tevens aan welke politieke uitdagingen het CDA ziet voor de komende 10 jaren. De avond werd begeleid door gastpresentator en oud-burgemeester Gerard Daandels.

 

Ria Joosten (opgegroeid in Neerkant) is oprichter en eigenaar van Ria Joosten Catering en Evenementen en Zakenvrouw van het jaar 2014. Gesteund door haar man en drie kinderen is het haar gelukt een succesvol bedrijf op te richten met inmiddels 140 medewerkers. Ria omarmt het nieuwe leiderschap, waarin ieder zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en vooral de verbinding met elkaar zoekt. Haar vaste kernwaardes en visie zijn daarop gebaseerd. Talenten zien en ontwikkelen, duurzaam in materiaal en mens, zelfreflectie en bovenal werken met passie. Nadat ze haar baan in de zorg had opgezegd heeft ze naar eigen zeggen “nooit meer hoeven werken”.

 

De hapjes die de gasten werden aangeboden werden verzorgd door Ria Joosten Catering. Een groot gedeelte van de ingrediënten werd aangeboden door leveranciers uit de omgeving. De gerechten waren verrassend, zo was er een stoofpotje met pastinaak, een op de hand gemaakte amuse van geitekaas en een schuimpje van rode biet en spek van een wolvarken.

Peter Swinkels, oud-bestuursvoorzitter van Bavaria, gaf met zijn presentatie “de wereld op zijn kop” aan hoe volgens hem de economie er voor staat en welke rol de politiek hierbij heeft. Hij gaf aan dat het tijd wordt dat echte inspirerende wereldleiders opstaan die duidelijker hun mening geven. In Nederland zou de politiek het Duits voorbeeld moeten volgen waarbij minder geld wordt “rondgepompt” door een beter werkend belasting- en sociale voorzieningenstelsel. Daarnaast stond hij stil bij het familiebedrijf. Hierbij is het belangrijkste doel het goed over kunnen dragen van het bedrijf aan de volgende generatie. Dit is belangrijker dan het streven naar een zo hoog mogelijke winst. Elke volgende generatie komt met verfrissende nieuwe ideeën. Voor Bavaria is dit bijvoorbeeld het produceren in het buitenland in plaats van exporteren.

 

Leo Cuijpers, fractievoorzitter van CDA Deurne, blikte terug op 40 jaar CDA Deurne. Vanaf de oprichting in 1974 door Piet van de Meerakker nam het CDA deel aan de coalitie in 9 van de 10 raadsperiodes. Op dit moment zit het CDA in de oppositie. De laatste jaren zijn er meer jongeren en nieuwe CDA-ers aangesloten bij de fractie en het bestuur. Er wordt enthousiast gewerkt om de politiek idealen van het CDA te verwezenlijken. Enkele leden doen dit al vanaf de oprichting in 1974. Zo werd Evert van Kampen bedankt voor 40 jaar inzet. Leo Cuijpers ziet voor de komende 10 jaren de volgende zaken hoog op de CDA-agenda staan: AgroFood, leefbaarheid in de kleinere dorpskernen, zorg voor onze senioren en duurzaamheid/energie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.