08 november 2012

Algemene beschouwing begroting 2013

Voorzitter,

Voor ons ligt de begroting 2013, uitgewerkt door het college op basis van de behandeling van de kaderbrief in juni. Daarin hebben we meer dan duidelijk aangegeven dat bezuinigingen nog steeds nodig zijn, maar dat er wel met verstand bezuinigd moet worden. Daarom hebben we toen samen ook vastgelegd dat we maximaal 2.3 miljoen euro als bezuinigingsopdracht zouden accepteren. U geeft in de voorliggende begroting echter meer bezuinigingen op ter grootte van ongeveer 2.5 miljoen euro. Die zullen we ook hard nodig hebben omdat we in de afgelopen maanden een tweetal dossiers besproken hebben nl. oud papier en de bibliotheek die gevolgen hebben voor de begroting en dus opgevangen moeten worden.

De economische recessie houdt stug aan en heeft de wereld en dus ook Deurne flink in de greep. Opnieuw zo’n enorme bezuinigingstaakstelling is een flinke opgave die er niet om liegt. Wel doet het ons deugd dat we verbetering zien als het gaat om onze reserve en weerstandsvermogen en dat we in staat zijn om het tij te keren in de komende jaren. Daarnaast doet het ons ook goed te zien dat we ondanks deze slechte tijden onze ambitieuze plannen vanuit het verleden kunnen afronden zoals het starten met de aanleg van de Zuidelijk omlegging in de loop van het volgend jaar, het realiseren van een sporthal in Liessel, een MFA voor de Vlierdense gemeenschap, een broodnodige nieuwe school voor de Brigantijn en de Piramide in het hart van de Koolhof, verbetering van diverse wegen in onze gemeente door 2,3 miljoen hierin te investeren en nog eens 0,5 miljoen uit te trekken voor onderhoud. Daarnaast bijna 3,4 miljoen investering in rioolverbetering aan de Lage Kerk en de Zeilbergsestraat. En gelukkig zien we dat, na jaren aandacht vragen, de N270 eindelijk aangepakt is.

Allemaal zaken die invulling geven aan de infrastructuur zoals u die noemt als 1 van de drie kerntaken in uw visie Deurne Koerst Op Eigen Kracht. Daarom kan de CDA fractie ook instemmen met de gekozen titel Deurne op koers voor de begroting 2013.

We zien ook dat het signaal dat we af hebben gegeven in zake de voorzieningen voor de grondexploitaties dat die nu bijgesteld zijn op basis van reële verwachtingen en dat we niet met een extra tekort van 7 miljoen euro te maken krijgen maar van 2,5 miljoen. Gesprekken aangaan over hoe we om moeten gaan met onze gronden moeten we zeker in de commissie doen en dan zijn uitwerkingen als erfpacht interessant. Ook zijn we positief over het inwilligen van een verschil in parkeer tarief van de Wolfsberg ten opzichte van de andere plaatsen met betaald parkeren in Deurne zoals we hadden gevraagd in de begrotingsbeschouwing 2012. Hopelijk draagt dit bij aan minder ijzer op dit plein. We constateren ook dat het nog steeds niet gelukt is de bezoekers van ons centrum naar de parkeerkelder te krijgen. Nogmaals onze vraag om via het centrummanagement hierin verandering te brengen.

De meest in het oog springende ingreep die u presenteert in deze begroting is de OZB maatregel. Tijdens de behandeling van de kaderbrief hebben we aangegeven dat het CDA dit echt een laatste middel vindt en zien we dat na de 2 x 2,5% er nu nog eens 5% extra bij moet. En ja wij zien dat er het een en ander uitgeruild is om de lastendruk in Deurne op hetzelfde nivo te houden als 2011 maar vervolgens komt daar dan toch nog eens 5% boven op. Wij zijn hier niet gelukkig mee. We begrijpen dat er maatregelen nodig zijn. Er zijn diverse maatregelen die ook genomen worden zoals samenwerking in de regio waarvan we nu de opbrengsten nog niet kunnen kwantificeren maar die we wel nemen, vanuit de overtuiging, dat dit in de komende jaren hun effecten zal hebben. Daarom willen we het college een duidelijke opdracht geven, namelijk in de kaderbrief 2013 verwachten wij een eerste kwantificering van de voordelen die voortvloeien uit de samenwerking in de regio. Door die kwantificering moet duidelijk gaan worden, als het gaat om lasten voor de burgers, bijstelling mogelijk gaat worden.  Laten we bij samenwerking ook maar meteen aangeven dat we de identiteit Deurne, herkenbaar voor onze burger, zeer belangrijk vinden. De vers gelanceerde plannen om reuzengemeentes van minimaal 100.000 inwoners te maken, van het nieuwe kabinet VVD-PvdA, keuren wij ten zeerste af om dat TE grootschaligheid altijd meer kosten met zich heeft meegebracht! Slim samenwerken op backoffice processen daar moet op ingezet worden.

De bezuinigingen die we al vier jaar op rij voor onze kiezen hebben gekregen hebben ook een behoorlijk effect gehad op het groenbeheer in onze gemeente. Sloten waar houtgroei in ontstaat. Te koop liggende kavels zoals in Neerkant die tot een wildernis verworden en de legen plaatsen die zijn ontstaan na de storm van 14 juli 2010. Het hoeft geen betoog dat dit kan leiden tot gevaarlijke situaties voor verschillende weggebruikers, waarmee de veiligheid zwaar wordt ondermijnd. Wij vragen het college om hieraan de aandacht, die de afgelopen twee jaren zwaar onder druk heeft gestaan, in te halen en het komend jaar naar de raad terug te komen met verbetervoorstellen ter uitvoering vanaf 2014.

Wat betreft de digitalisering en dienstverlening van onze gemeenten zijn we positief over de stappen die daarin gemaakt worden. Digitalisering van ellenlange juridische teksten waarvoor publicatie plicht geldt, juichen we toe, maar willen wel waken dat de kernmeldingen zoals bestemmingsplannen en vergunningsaanvragen opgenomen blijven in het weekblad met verwijzing voor de details en juridische teksten naar de gemeentelijke website. Ook vindt u de CDA fractie aan uw zijde als het gaat om het herinrichten van ons vergaderstelsel en het zo snel mogelijk overstappen op minimaal papier gebruik, zodat we ook daarin een bijdrage kunnen leveren aan efficiënter werken voor minder kosten.

Afrondend Voorzitter,

De CDA fractie kan instemmen met de begroting 2013 en het meerjarenperspectief met inachtneming van onze opmerkingen over OZB, Samenwerking en Groenbeheer. Wij zijn positief over de ingezette verbetering voor een Deurne op koers. Waarbij we waardering uitspreken voor de inzet van de ambtenaren ondanks dat ook binnen het huis de nodige ingrepen zijn gedaan. We zijn er nog niet en we zijn van vele, wereld omvattende factoren afhankelijk, maar hebben die zaken die we kunnen controleren in ieder geval nu met een heldere begroting en heldere grondexploitatie in de grip.

Wat betreft de inspreker van ZSV zien wij graag een Raads Informatie Brief tegemoet om dit dan verder in de commissie te bediscussieren.

Leo Cuijpers, Fractievoorzitter CDA Deurne

6 november 2012

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.