09 november 2011

Begrotingsbeschouwing 2012

Op de raadsvergadering van 8 november 2011 leverde onze fractievoorzitter de hieronder vermelde bijdrage. Alle voorgedragen zaken zijn door het college toegezegd en overgenomen:

Voorzitter,

Voor ons ligt de begroting 2012, de CDA Fractie is zeer tevreden over de nieuwe wijze waarop de begroting is gepresenteerd evenals de grondexploitatie. Door de heldere opbouw is beter inzichtelijk hoe het een en ander zich ontwikkeld zodat we daar ook sneller op kunnen anticiperen.

De begroting 2012 is door uw college uitgewerkt op basis van de raadsvergadering van 29 juni waarin we uitgebreid hebben stil gestaan bij de benodigde bezuinigingsmaatregelen, de effecten van het onderzoek Fakton, inzake de grondexploitatie, en de te verwachten gevolgen van landelijke bezuinigingen. U heeft een groot deel van de toen besproken zaken weten door te voeren in deze begroting en een sluitende meerjarenbegroting weten te realiseren. Gezien de ontwikkelingen zoals het negatief eigen vermogen is dit zeer belangrijk omdat het laatste wat we willen is dat de provincie het roer overneemt. We ondersteunen tevens de aanpak om nu in 1 keer de pijn te nemen dan nog jaren aan te modderen.

Omdat we in de tussenliggende periode van juni en nu ook nog eens te maken krijgen met een 2-tal extra tegenvallers namelijk het product betaald parkeren en de toegekende uren in de grondexploitatie, samen 600.000 euro. Waar we als CDA fractie enorme moeite mee hebben is het feit dat de verliezen op het product betaald parkeren geaccepteerd worden en deze dus voor de komende 4 jaar structureel worden ingeboekt. Wij verwachten van het college dat er een plan van aanpak komt om ervoor te zorgen dat deze verliezen in de komende jaren beperkt worden. Maak bijvoorbeeld het parkeren op de Wolfsberg en eventueel de nabije omgeving 2 x zo duur dan de parkeergarage. En dit draagt wellicht ook bij aan meer autovrij plein. We begrijpen ook uit reacties dat burgers het moeilijk vinden om de Deurnepas te registreren terwijl als dit gebeurd is het gemak enorm is. U komt aan bij de parkeergarage en de slagbomen gaan op basis van kenteken herkenning automatisch open en wordt persoonlijk welkom geheten. Hopelijk gaat de nieuw benoemde centrummanager direct met deze uitdaging aan de slag.

Door deze extra tegenvallers, maar ook de conclusie om het contract voor de Wiemel met Laco, 5 jaar te verlengen, betekent dat benodigde aanvullende maatregelen door u worden voorgesteld. Met name de subsidie voor jeugdleden waar we ons als CDA fractie al jaren voor hard maken en die behouden zou blijven naar aanleiding van de motie van de gezamenlijke coalitie op 29 juni moet er nu toch gedeeltelijk aan geloven. We constateren echter dat de voorgestelde bezuiniging van 45% pas ingeboekt is vanaf 2013 en dus nog geen effect heeft op de begroting van 2012 die we vanavond vaststellen. Daarom zullen we volgend jaar bij de begrotingsbehandeling 2013 deze maatregel opnieuw beoordelen om te bezien of deze dan teruggedraaid kan worden.

Wat betreft de voorgenomen bezuiniging op de subsidie voor belangenbehartiging vindt de CDA fractie dat activiteiten van de KBO’s die de WMO uitgangspunten ondersteunen subsidiabel moeten blijven. Wellicht dat de bekostiging hiervan ook gevonden kan worden binnen het WMO budget! Wij willen helder benadrukken dat de bijdrage die de KBO’s op dit onderdeel leveren, gestimuleerd moet worden. Wij vinden het daarom belangrijk van de wethouder te vernemen of hij kan toezeggen dit hoe dan ook mogelijk te maken.

U stelt tevens voor de OZB in 2012 en 2013 elk met 2,5% te verhogen. De CDA fractie is zeer terughoudend als het gaat om lokale belastingverhoging. Echter als we deze niet zouden doorvoeren betekent het dat er een flink gat in de begroting wordt geslagen en dat het geld dan toch ergens anders vandaan moeten komen. Omdat de besparingen die we realiseren met de afval inzameling tot een verlaging van die lasten leidt betekent dit per saldo dat de burger dit in de lasten niet zal merken en dat maakt het voor ons draagbaar. Wat betreft de  tweede 2,5% die in 2013 in gaat zullen wij bij de begrotingsbehandeling 2013 kritisch beoordelen hoe noodzakelijk deze dan nog is en of deze eventueel teruggedraaid moet worden.

In de grondexploitatie schrijft u dat de raad een uitwerking krijgt van alle bezittingen van de gemeenten. Dan hebben we het over gronden maar ook over gebouwen. We willen graag helder van u vernemen wanneer wij dit kunnen verwachten zodat we heldere keuzes kunnen maken over wat voor de gemeente van belang is en wat af gestoten kan worden.

In de raadsvergadering van 29 juni hebben we onze grote zorg uitgesproken over de school de Brigantijn. We zijn zeer op onze wenken bediend door de wethouder met de aankondiging dat er definitief gekozen wordt voor nieuwbouw van de Brigantijn en de Piramide inclusief een gymzaal. Wij gaan hierbij uit van een Multifunctionele Accommodatie zodat ook invulling gegeven kan worden aan een ontmoetingsruimte voor de Koolhof. De Frans Hoebenshal kan definitief gesloopt worden en kunnen we de kosten die voor onderhoud vanwege het gebruik als gymzaal nog nodig zijn, gebruiken voor de nieuwbouw. Wij zijn destijds zeer kritisch geweest over het plan Hart van de Koolhof en de haalbaarheid. Daarom hebben we toen al aangegeven alleen voor nieuwbouw van de scholen te stemmen. Wij zij blij dat het project toen niet in gang gezet is want dat zou nu als een molensteen om onze nek hangen. Gezien de demografische ontwikkelingen en de dalende lijn van aantallen leerlingen vinden we het niet verantwoord uitgebreider nieuwe scholen te bouwen dan nu voorgesteld wordt.


In de afgelopen raadsvergadering van september hebben we ons al uitgelaten over de rekenkamercommissie. Wat de CDA fractie betreft zetten we hier geheel een streep door. Dit is conform de eerder ingediende motie van de PvdA waarbij de vaste fractievergoeding wordt ingeleverd en de rekenkamercommissie wordt opgeheven. Wel denken wij dat het goed is om de huidige rekeningcommissie een meer onafhankelijk karakter te geven door naast een afvaardiging van elke fractie een onafhankelijke voorzitter te benoemen. Hiermee wordt ons inziens een betere invulling gegeven aan controle op de raad dan nu het geval is. Ook begrijpen we dat we moeten inleveren op ondersteunende diensten in de vorm van de griffie. Door meer te digitaliseren en de informatie goed toegankelijk te maken kan dit. We stellen daarom dat het ingeboekte bedrag kaderstellend is en dat in overleg met alle fracties bekeken wordt hoe deze bezuiniging het best inhoud gegeven kan worden.

Als laatste met betrekking tot de begroting nog een tweetal punten:

Ten eerste zijn we blij met de beantwoording van de raadsvraag die we gesteld hebben over de bibliotheek voorzieningen in de kerkdorpen naar aanleiding van zorgen uit diverse hoeken. Wij onderstrepen dat wanneer we 250.000 euro beschikbaar stellen aan subsidie we ook randvoorwaarden mogen stellen en dat is wat ons betreft helder: er zullen servicepunten in de kerkdorpen moeten blijven en we zullen als CDA fractie daarover waken!

Ten tweede willen we het college vragen om inzake de raadsopdracht “stel een bomenbeheers- en vervangingsplan op” nadrukkelijk te letten op mogelijke bezuinigingen die volgens de CDA fractie absoluut mogelijk zijn. Wij zien de resultaten daarvan graag tegemoet.

Legesverordening

De leges is een onderwerp waar al veel over gezegd is. Wij hebben al enkele jaren geduid dat er een eerlijkere verdeling moet komen in de toerekening van de kosten. Met betrekking tot de bouwleges weten we dat de grote projecten (zoals bedrijfshallen) de kleine projecten (zoals een dakkapel) subsidiëren. We hebben echter moeten constateren dat we hiervoor in deze raad geen meerderheid weten te krijgen. We horen graag van de overige fracties of zij inmiddels hierover een andere mening zijn toegedaan om deze oneerlijke verdeling uit de wereld te helpen. We zijn trouwens ook zeer teleurgesteld in hoe de informatie met betrekking tot de legesverordening ons is toegezonden. Eerst krijgen we in een korte termijn voor deze vergadering een compleet herziene voorstel vanwege de vele fouten en maandag werd op ons vragen een overzicht beschikbaar gesteld waarvan we helaas moeten constateren dat deze ook onjuistheden bevat. Eigenlijk zouden we moeten stellen om deze niet goed te keuren. 

Belastingvoorstellen

Wat betreft de belastingvoorstellen willen we opmerken dat het CDA vindt dat we nu nadelen ondervinden van het vierjaarlijks vaststellen van bijvoorbeeld de parkeertarieven en toeristenbelasting. Over het parkeren hebben we het al gehad maar ook als we naar de toeristenbelasting kijken dat zien we daarin een negatieve ontwikkeling. We willen daarom ook de toezegging krijgen om in ieder geval het volgend jaar ze allen te behandelen en niet te wachten totdat de periode van vier jaar is verstreken.

Afrondend Voorzitter,

De 3,7 miljoen bezuinigingstaakstelling moet gerealiseerd worden. Dit betekent dat iedereen een stapje terug moet. Onze mening is dat dit kan. Deurne is een gemeente rijk aan voorzieningen voor haar burgers. Daar zijn we trots op en dat moeten we behouden door nu deze bittere pil te slikken. Van daaruit kunnen we bouwen aan ons weerstandsvermogen en aan een gezonde financiële en ambitieuze gemeente.

Leo Cuijpers, Fractievoorzitter CDA Deurne

8 november 2011

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.