28 juni 2013

Bestemmingsplan Centrum Deurne

In de laatste gemeenteraadsvergadering van 25 juni zijn er 3 bestemmingsplannen de raad gepasseerd en goedgekeurd. Bedrijventerrein Deurne Zuid en West, bestemmingsplan kom Liessel en bestemmingsplan Centrum Deurne.

Wij, als CDA, hebben gezegd dat we met deze goedkeuring een belangrijke periode afsluiten. Nu is het aantal bestemmingsplannen van ± 300 teruggebracht naar ongeveer 15 bestemmingsplannen. Alle plannen zijn geharmoniseerd, zodat de verschillen ten opzichte van elkaar zijn weggenomen. Dat was een gigantische krachtinspanning en veel werk. Er is binnen het gemeentehuis en in het “veld” ontzettend veel ambtelijke inzet geweest. Wij hebben daar onze waardering over uitgesproken

Nu inhoudelijk:

Het centrumplan Deurne met 25 ingebrachte zienswijzen. Die zijn uitgebreid tot twee keer toe in de commissie besproken. Er is wel veel onrust ontstaan, omdat veel mensen dachten dat er rechten ontnomen worden, door het feit dat het een conserverend bestemmingsplan is. Conserverend wil zeggen: dat alles wat er nu is, is vastgelegd. Er wordt niets afgenomen dat mag duidelijk zijn.

Wel is de ontwikkeling en detailhandelvisie in dit bestemmingsplan vertaald die eerder vastgelegd zijn via de geëigende commissies. Onrust is ook ontstaan doordat de wijziging bevoegdheden op veel plaatsen weggehaald zijn. Indieners van zienswijzen hebben gevraagd waarom ze geen wijziging bevoegdheid meer kregen. De laatste jaren heeft de wijzigingbevoegdheid  een heel ander karakter gekregen, sinds de nieuwe wet Ruimtelijke Ordening van kracht is. Er gelden nu heel andere wettelijke voorschriften:

Er geldt een zwaardere procedureIedereen heeft wettelijke rechten, als ze aan de criteria voldoenDe economische haalbaarheid moet aangetoond worden.

Met andere woorden, dat is in de commissie ook gezegd, als er nieuwe concrete plannen zicht aandienen, waarover een principe aanvraag ingediend wordt, wordt die serieus bekeken naar de haalbaarheid binnen de huidige vastgestelde beleidslijnen. Daar kan men niet omheen. B.V. Markt 10, 11 en 11a en Molenstraat 1,3,5, en 5a, als er plannen ingediend worden die passend zijn en toegevoegde waarde hebben, dan liggen er wel degelijk mogelijkheden. Zo ook de hoek Lage Kerk Notariaat/Van Santvoort en op de Heuvel het plan Beijers.

Grootschalige uitbreiding in het centrum van de horeca wordt aan regels gebonden, zodat er geen wildgroei ontstaat. Dat wordt in de afwijkingsbevoegdheid die in Raadinformatiebrief wordt voorgesteld geregeld.

Wij hebben als CDA ingestemd met dit bestemmingsplan.

Met deze afronding en vereenvoudiging van de bestemmingsplannen zijn we er nog niet. Men is wettelijk verplicht om de  10 jaar, elk bestemmingsplan opnieuw vast te stellen, de cyclus herhaalt zich. Dynamisch Deurne heeft dat ook nodig, de tijd staat niet stil!

Wij, als CDA, willen daar steeds onze bijdrage aan blijven leveren, dat mag men van ons ook verwachten.

Raadslid Evert van Kampen

Namens het CDA-Deurne

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.