14 maart 2014

Debat Stop de Stank: Intensieve veehouderij

Op donderdag 13 maart vond de laatste van een reeks debattten plaats in Zalen van Bussel georganiseerd door vereniging Stop de Stank. Het debat werd geleid door Rob Manders in een goed gevulde zaal.

 

Onze lijsttrekker Leo Cuijpers kwam als laatste van de 7 partijen aan het woord om in drie minuten de standpunten weer te geven over de Intensieve Veehouderij.

 

Hieronder treft u de inbreng van Leo Cuijpers:

 

 

Deurne is van vroeger uit een echte agrarische gemeente. Onze ouders en voorouders hebben vanuit de agrarische sector Deurne opgebouwd met al haar voorzieningen. Nog steeds verdienen veel mensen hun dagelijkse kost direct of indirect in deze sector. Een sector die innovatief voorop staat en wereldwijd erkend wordt. We zouden met z’n alle trots moeten zijn. Maar nee, de sector wordt verdoemd, is in ogen van protest groeperingen de veroorzaker van ellende, gezondheidsproblemen en zien we ze het liefst verzuipen door een storm vloed aan regels en kosten over hen heen te gooien.

En tegelijkertijd willen we voor een dubbeltje op de eerste rang ons stukje vlees hebben, ons glaasje melk drinken en eitje eten. Aan deze hypocriete benadering doet het CDA Deurne niet mee! CDA Deurne staat voor alle 32000 inwoners dus ook voor een sterke innovatieve agrarische sector.

 

Wij vinden het onbegrijpelijk dat op basis van populistische kreten standpunten worden ingenomen. Zonder enige kennis van de agrarische sector, de zware regelgeving waaraan zij moeten voldoen en hoge investeringskosten die gemaakt moet worden om duurzaam en milieuvriendelijk te produceren, wordt de agrarische sector weggezet als een crimineel. De echte feiten spreken voor zich en wij als CDA Deurne blokkeren juist niet de enorme stappen die er worden gezet om steeds duurzamer en milieuvriendelijker te produceren.

 

En die keuze maken we bewust omdat de gezondheid van alle mensen ons zeer ter harte gaat. De gezondheid staat op de eerste plaats en is een voorwaarde om mee te kunnen doen in onze maatschappij. Wij vinden het dan ook onbegrijpelijk dat een partij als Progressief Akkoord de tweede herziening bestemmingsplan Buitengebied afkeurt terwijl wij in het belang van de gezondheid van onze burgers juist ervoor zorgen dat de mogelijke uitbreiding met maar liefst 197 hectare is verminderd. Door tegen te stemmen hou je dit juist in stant.

Net als het tegen houden van de bouw van nieuwe stallen, betekent dat je kiest voor het behouden van oude milieuonvriendelijke stallen.

 

Daarom staat het CDA Deurne voor een sterke innovatieve agrarische sector die goed is voor de werkgelegenheid, de gezondheid en ruimte krijgt om dierenwelzijn echt te verbeteren.

Daarom willen we meewerken aan nieuwe verdienmodellen in de agrarische sector en tussen brainport en greenport, een agro-kennisport in Deurne van de grond te krijgen.

Klik hier voor de presentatie met argumenten

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.