02 juli 2011

Deurne Paardenwereld in ontwikkeling

DEURNE – “Het is prettig in een tijd van bezuinigingen een plan te kunnen presenteren waar vooruitgang in zit. De plannen voor Deurne Paardenwereld beginnen steeds meer vorm te krijgen.” Dat zei wethouder Henk Kerkers onlangs naar aanleiding van een informatieavond over Deurne Paardenwereld. Rondom Helicon NHB aan de Bruggenseweg in Deurne wordt een terrein ontwikkeld waar sport, bedrijfsleven en kennisontwikkeling op het gebied van paarden samenkomen. Daarnaast zal Deurne Paardenwereld gaan functioneren als recreatieve poort naar het Centrumgebied Groene Peelvallei waar het terrein deel van uitmaakt.

Dinsdag 21 juni werd bij Helicon NHB een toelichting gegeven op het bestemmingsplan Deurne Paardenwereld. Naar verwachting zal in het najaar een ontwerp bestemmingsplan ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd worden.
Het nieuwe bestemmingsplan moet de vestiging van aan paarden en paardensport gerelateerde bedrijven en twee gebouwen voor studentenhuisvesting mogelijk maken. Daarmee zal Deurne Paardenwereld de paardencampus van Nederland worden met onderwijs, kennis en studentenhuisvesting op één plek.
De afgelopen maanden is volgens de wethouder met de betrokken partijen hard gewerkt aan het opstellen van het ontwerpbestemmingsplan. Naast de gemeente Deurne zijn dat NHB Deurne, CRA Vastgoed en Hypo Plaza.
Bij het ontwerp is zo veel mogelijk rekening gehouden met de eigenschappen en kwaliteiten van het gebied. Het voorontwerp bestemmingsplan ligt momenteel ter inzage.

Stedenbouwkundige visie
Als onderdeel van het bestemmingsplan is voor Deurne Paardenwereld een stedenbouwkundige visie opgesteld. Daarin wordt uitgegaan van bebouwing in een aantal clusters, waaronder een gezondheidscentrum bestaande uit vier gebouwen. Wethouder Henk Kerkers: “Allerlei disciplines op het gebied van gezondheid zoals een paardentandarts, fysiotherapeuten, hoefsmeden, etc. kunnen daar hun werk doen.”
In de plannen is verder een commercieel centrum voorzien met drie verschillende gebouwen en een horeca gedeelte met congrescentrum. De wethouder: “Dagelijks bezoeken wandelaars en fietsers het Zandbos met daarin ondermeer een natuurlijk speelterrein voor kinderen. Het horecagedeelte met terras zal tevens toegankelijk zijn voor recreanten in het gebied.”
Het bestaande evenemententerrein en de gebouwen van Helicon NHB blijven behouden. Aan de Bruggenseweg zal een studentencampus ontwikkeld worden, bestaande uit twee gebouwen met woonruimte voor in totaal 90 studenten.
In een gebied gelegen tussen het commercieel- en het gezondheidscentrum worden 262 parkeerplaatsen aangelegd. Wethouder Kerkers: “Het parkeerterrein zal omgeven worden met veel groen en bomen voor een natuurlijke aansluiting op de bosrijke omgeving.”
De aanleg van een grote manege maakt eveneens deel uit van de plannen. Het accent zal liggen op gehandicaptenpaardensport maar er zullen tevens mogelijkheden zijn voor reguliere paardrijlessen voor bewoners uit de omgeving. Het bestaande evenemententerrein wordt groter gemaakt en er komt een nieuw kleiner terrein nabij het horecacomplex bij.
Dwars door het hele gebied wordt een promenade aangelegd; een verbindingsroute vanaf het parkeerterrein naar de verschillende gebouwen van Deurne Paardenwereld. Vanuit de recreatieve poort zullen diverse wandelpaden, fiets- en paardrijroutes vertrekken waarvan een aantal over het terrein van Deurne Paardenwereld zelf.

Harmonie met natuur
Voor de gebouwen zal volgens de wethouder zoveel mogelijk gebruik gemaakt worden van natuurlijke materialen en kleuren. Met veel glas voor een doorzichtig geheel met de groene omgeving.
Wethouder Kerkers: “De paardenbakken zullen voornamelijk aan de buitenranden van het complex gesitueerd worden evenals enkele paddocks waar paarden vrij kunnen grazen. Zodat het terrein ook voor de buitenwereld het aanzien krijgt van een paardengebied. Veel groen en bomen zorgen voor een eenheid met de bosrijke omgeving. Zo krijgt Deurne Paardenwereld een doorzichtige, groene uitstraling die in harmonie is met de natuur eromheen.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.