16 maart 2021

‘Doen waar het om draait’ Inge van Dijk (CDA) in gesprek met agrarische ondernemers.

‘Terug naar een overheid welke weer vertrouwen geeft, daar sloot inge het gesprek mee af. Bij diverse agrarisch ondernemers lijkt de spreekwoordelijke emmer ‘over' te lopen. Niet vanwege het werk op het land of de verzorging van de dieren, maar omdat ze worden overspoeld door telkens weer veranderende milieumaatregelen, dierenwelzijnsnormen, fosfaatbeleid, de stikstofcrisis en nu ook nog, net als ieder ander, door de gevolgen van het coronavirus. 

Zaterdag 13 maart kwam Inge van Dijk, CDA-kandidaat namens de Peelregio voor de Tweede Kamerverkiezingen opnieuw naar Deurne, ze sprak met Marco en Angelo Swinkels (Swipigs/Iinnovatiepark de Vlier), Afra Knijnenburg (Nertsenhouder) en ZLTO Deurne. Tijdens de gesprekken werd voor Inge een duidelijke opdracht geformuleerd om mee aan de slag te gaan in Den Haag, ‘diverse wetten en regels dienen de huidige maatschappij niet meer, denk meer in praktische oplossingen en duidelijke doelen.

Aan de Ommezwanksedijk, maakte Inge kennis met Innovatiepark De Vlier, een samenwerking tussen vijf varkensbedrijven. De bedrijven liggen op betrekkelijk korte afstand van elkaar in Deurne. Samen willen ze werken aan een toekomstbestendige varkenshouderij die goed in het gebied en binnen de maatschappij past. Ze hebben zes doelen: nul emissie naar de omgeving, energieneutraal produceren, de mineralenkringloop sluiten, een gezonde bodem bevorderen, de CO2-voetafdruk minimaliseren en maximale transparantie. 

Het contrast tussen het toekomstgerichte Innovatiepark de Vlier en Nertsenhouder Knijnenburg welke werd verplicht haar deuren te sluiten lijkt groot. Op 8 januari 2021 ging het vervroegd landelijke verbod op de pelsdierhouderij in. Dit gebeurde 3 jaar eerder dan gepland. Voor de familie Knijnenburg werd de vraag van belang, ‘welk pad moeten we  bewandelen om uiteindelijk tot het resultaat te komen dat wij als gezin het verbod nertsenhouderij én afscheid van Goorsebergweg 12 kunnen verwerken en accepteren’. Na 75 jaar van voor en tegenspoed wordt nu door de familie naarstig gezocht naar een nieuwe perspectief.

Ook Eline Vedder, CDA-kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen, kwam naar Deurne voor een werkbezoek, zij bezocht vrijdagochtend Piet Michels (Melkveehouder). Hij bouwde een uitstoot arme ligboxenstal en werd geconfronteerd met veranderende wetgeving waarmee hij plotselng een belangrijk deel van zijn broodnodige omzet verloor. 

Tijdens alle gesprekken komt telkens opnieuw een belangrijk punt naar voren, de wet en regelgeving vanuit de overheid dient in gericht te worden om de maatschappelijke doelen te dienen en niet tegen te werken of uit te sluiten. Dat klinkt logisch, toch blijkt het niet eenvoudig te realiseren, ondanks dat veel mensen van goede wil het hiermee eens zijn. Het is meer dan de moeite waard hiervoor te blijven vechten.

Tijdens deze bezoeken, georganiseerd door CDA Deurne, werden afspraken gemaakt om over een aantal weken opnieuw in gesprek te kunnen gaan met het doel de ‘weg’ te verstevigen tussen Deurne en Den Haag.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.