01 juli 2014

Kaderbrief 2014 en Bibliotheek

Op de raadsvergadering van 1 juli 2014 stond de kaderbrief geagendeerd. Hierin wordt de richting bepaald voor de begroting 2015 en verder.

Fractievoorzitter Leo Cuijpers leverde de volgende inbreng.

Voorzitter,

Daar waar we het afgelopen jaar nog een begroting konden opstellen zonder bezuiniging, nadat we eerder bijna 4 jaar op rij tesamen 10 miljoen hebben bezuinigd, staan we opnieuw voor een bezuinigingsopgave. De jaarrekening is gelukkig positief en versterkt ons weerstandsvermogen maar het resultaat is van incidentele aard. Door verdere verlaging van het gemeente fonds, kosten voor regionalisering brandweer en tegenvallende parkeeropbrengsten moet er opnieuw 1,3 miljoen euro bezuinigd worden terwijl de lucht er al helemaal is uitgehaald de afgelopen jaren. Voor ons ligt een kaderbrief met initieel 2,6 miljoen euro aan rigoreuze bezuinigingsvoorstellen. In de debat sessies is duidelijk geworden dat een aantal zaken echt niet kunnen, denk aan het niet starten van de derde herziening bestemmingsplan buitengebied, het wegbezuinigen van zwembad, bibliotheek en Cultuurcentrum en het opnieuw korten van 10% van de subsidies van vrijwilligersorganisaties en verenigingen. In ieder geval goed om te zien dat OZB heffen aan verenigingen die zelf de handen uit de mouw hebben gestoken om iets op te bouwen bekeken wordt in unaniem ondersteund raadsopdracht. Wij zijn blij dat in meerderheid dit voorkomen wordt. Maar als we dan de uitkomsten van de vier debatsessies verwerken blijft er van de 2,6 miljoen nog 1,5 miljoen over ten opzichte van de 1,3 miljoen die we moeten realiseren. Je kan dan zeggen we zijn er net met de hakken over de sloot weer in geslaagd. Maar zo simpel is het niet. CDA Deurne wil vijf  zaken onder de aandacht brengen die ook geld gaan kosten.

-          Onkruidbestrijding. In het coalitieprogramma staat dat door slimmer te werken voor minder geld de kwaliteit van de buitenruimte verbeterd kan worden. Echter in de recente Raadsinformatiebrief lezen we dat om die broodnodige verbetering te realiseren de bezuinigingstaakstelling niet gehaald wordt. Vorig jaar werd onze motie nog weggewuifd. Het CDA Deurne kiest voor een betere ruimtelijke kwaliteit en is bereid daar ook geld voor in te zetten. We moeten ons schamen hoe het erbij ligt. Slecht voorbeeld doet slecht volgen!

-          Grondprijzen. Het stokpaardje van de VVD Deurne is grondprijsverlaging en de overwinning wordt op hun website al gevierd. Deze wens betekent een verlies van tussen de 1,5 miljoen tot 2 miljoen voor de Grondexploitatie. Dit betekent opnieuw kosten die uiteindelijk er toe zullen leiden dat een bieb, zwembad of andere voorzieningen verder versoberd zullen worden of dat de Onroerend Goed belasting omhoog moet. Daarnaast zal er rekening gehouden moeten wroden met waardedaling van huizen van onze burgers, met negatieve effecten voor hun financiele positie. Maar ook, betekent dit minder OZB opbrengsten met als gevolg weer een ander gat dat gedicht moet worden. Het CDA Deurne kiest hier niet voor. Wij staan voor het huidige voorzieningen niveau voor onze burgers. Dit betekent dat wij alleen de grondprijs verlaging voor de kerkdorpen zullen steunen omdat het effect daarvan zeer gering is en omdat dit ook uit te leggen is. De andere wens die de VVD zo graag gerealiseerd ziet zal zeer beperkt effect teweeg brengen op het aantrekken van de woningmarkt. 10% prijsverlaging van de grondprijs heeft bij residueel rekenen slechts 2 to 3% effect op de V.O.N. prijs. De markt moet in dit geval haar werk doen en dat zou een VVD’er toch moeten begrijpen.

-          Kavelsplitsing Na jaren dit bevroren te hebben wordt het tijd dat we deze maatregel loslaten. Het blijkt geen effect te hebben en potentielen wachten gelaten op het moment dat ze eindelijke een keer kunnen gaan bouwen. Nu aanpassen geeft tevens een impuls aan bedrijvigheid in Deurne die we goed kunnen gebruiken.

-          Bibliotheek. Er is inmiddels al veel over gediscussieerd. In de laatste commissie hebben wij hier duidelijk aangegeven dat er structureel 70.000 euro extra benodigd is en wij bereid zijn deze financiële ruimte te geven. Wij vinden het geen goede zaak een aanbestedingsprocedure te starten, die veel geld kost en als voor een andere partij gekozen wordt we ook nog eens te maken krijgen met een tegenvaller van zeker 400.000 euro aan frictiekosten. Dit geldt kan dan beter ingezet worden om het initiatief van onze eigen burgers in het kader van Deurne koerst op eigen kracht te faciliteren. Tevens willen wij ervoor pleiten de synergie tussen Bibliotheek, CCD en VVV als raadsopdracht op te nemen. (punt g en h zoals aangeleverd door de griffie op maandag 30 juni). Wij zullen bij het voorstel inzake de bieb die apart is geagendeerd een amendement indienen.

     (In het aparte agendapunt inzake de Bibliotheek werd het amendement niet ondersteund door de coalitie partijen DOE!, VVD en DeurneNU. Zij kozen voor de flink geld kostende grondprijs verlaging en een veel sobere uitvoering van een centrale bibliotheek voorziening, voor max. 250.000 euro met inbegrip van de huisvestingskosten).

     Centrummanagement. We willen een aantrekkelijk centrum. Leegstand is een doorn in het oog. De nieuwe realiteit vereist verandering waar we van onze ondernemers mogen verwachten dat ze hierop volop inspelen. Centrummanagement is van essentieel belang zoals we bijvoorbeeld ook in Helmond en andere gemeenten kunnen zien. Door een rijksbezuiniging wordt er een flink gat geslagen in de begroting. De ondernemers zijn bereid om extra geld (35% verhoging) in het laadje te stoppen via de reclame belasting ondanks de slechte economische tijden. Diezelfde ondernemers sponsoren ook de vele evenementen en clubs die Deurne rijk is. Elk jaar weer. Dit moeten we koesteren en hun vraag naar 25.000 euro ondersteuning vanuit de gemeente moet ertoe bijdragen dat we laten zien dat we onze ondernemers waarderen en hen willen motiveren ervoor te zorgen dat we een actief en bruisend Deurne en centrum in het bijzonder, blijven houden. Wij stellen voor deze bijdrage voor drie jaar toe te zeggen en in het derde jaar te evalueren of en in welke mate een bijdrage in de toekomst nog nodig is.


Het totaal van de benodige middelen hiervoor schatten wij in op ongeveer 140.000 euro.

Wij willen voorstellen om na te gaan wat er bezuinigd kan worden op het huisvesten van weggelopen huisdieren waar we eerder een publicatie over hebben gezien. Ons inziens kan dit eenvoudig overgelaten worden aan een bedrijf die dit bijvoorbeeld als nevenfunctie wil opnemen. Wij raden de grondprijsverlaging voor de specifieke doelgroepen af evenals de aanbestedingsprocedure voor de bibliotheek. Met deze maatregelen kunnen bovenstaande 5 zaken en de daarvoor benodigde middelen opgebracht worden en realiseren we nog steeds onze bezuinigingstaakstelling.

Tot slot, de CDA fractie is positief over het nieuwe onderdeel inzake Vastgoed Exploitatie (VEX). Door structureel ons vastgoed mee te laten lopen in de cyclus met de Grond Exploitatie (GREX) krijgen we beter inzicht en houden we beter grip. Wij zijn wel van mening dat net als wat Fakton heeft gedaan voor de Grondexploitaties; instrumenten ontwikkeld moeten worden in de Vastgoed Exploitatie (VEX) om goed te kunnen sturen in ons beleid op vastgoed.

 

1 juli 2014

CDA Deurne, Leo Cuijpers, Fractievoorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.