19 februari 2014

Lijsttrekkersdebat ondernemerscafe

Foto: Liane Manders. Op dinsdag 18 februari was het "volle bak" tijdens het ondernemerscafé bij Plein Vijf.  De Lijsttrekkers Willeke van Rooij (VVD), Leo Cuijpers (CDA), Nicole Lemlijn (DOE!), Helm Verhees (DeurneNU), Jasper Ragetlie (PVDA), Wilbert van Deursen (Progressief Akkoord/Groenlinks) en Frank van Tilburg (Transparant Deurne) gingen met elkaar in debat. De presentatie van de avond was in handen van Jan van den Heuvel en Nelly van Rijt.

In de 1 minuut die iedere lijsttrekker kreeg hield lijsttrekker Leo Cuijpers het volgende betoog over wat het CDA Deurne de afgelopen vier jaar voor de ondernemers heeft gedaan en wat ze voor de komende vier jaar in petto heeft:

De afgelopen vier jaar hebben we de kwaliteit van onze industrieterreinen verbeterd door herstructurering en parkmanagement. Daarnaast is de Willige Laagt in Liessel uitgebreid. Het centrum is versterkt door vaststelling detailhandel visie en perifere detailhandel op het Boerenbondsterrein. Er is gewerkt aan werkgelegenheid door vestiging dan wel verhuizing van Edco, Knapen Trailers en Oskomera en er is flink geïnvesteerd in infrastructuur met name in het buitengebied.

 

Maar voor vele ondernemers zijn het lastige tijden. Daarom zullen we in de komende vier jaar ervoor zorg dragen wat onze ouders en voorouders door ondernemerschap hier hebben opgebouwd in Deurne, in de industrie, detailhandel en agrarische sector dat dat niet verloren mag gaan. CDA Deurne zal hier voor waken en de nodige maatregelen op het gebied van regelgeving, beleid en kosten maken in het belang van ondernemend Deurne. Dat is de reden waarom u op 19 maart op het CDA stemt.

Klik hier voor de inhoud van de sheet die bij dit betoog werd getoond.

Vervolgens vonden er nog debatten plaats. Lijsttrekker Leo Cuijpers had duidelijke boodschappen voor de aanwezige toehoorders:

Debat met Willeke van Rooij (VVD).

Stelling: Economie en werkgelegenheid moeten gestimuleerd worden met lagere grondprijzen op bedrijventerreinen en invoeren van erfpacht.

Daar waar Willeke van Rooij pleitte voor verlaging grondprijzen, gaf Leo Cuijpers aan dat dit echt geen oplossing voor de ondernemers is. Erfpacht is wel een goed middel. De problematiek zit niet in het aankopen van grond. Laten we ons richten op de ondernemers die hier die al in Deurne zitten, die helemaal niet bezig zijn met grond maar mensen moeten ontslaan en het ontzettend moeilijk hebben, daar moeten oplossingen voor gevonden worden en daar wil het CDA aan werken. Leo Cuijpers liet ook nog even duidelijk horen dat er een groot verschil is tussen bouwrijpe industriegrond en niet bouwrijpe vervuilde industriegrond en probeerde dit de VVD duidelijk te maken aan de hand van een nieuwe en tweedehandse auto en dat daar echt niet dezelfde prijs voor werd gevraagd.

Debat met Wilbert van Deursen (PAK/Groen Links).

Stelling: De sloop van VAB’s moet betaald worden door de laatste, inmiddels gestopte eigenaar.

Wilbert van Deursen pleitte ervoor dat de eigenaar ook de kosten voor sloop moeten betalen. Leo Cuijpers reageerde daarop dat er vele agrariers noodgedwongen moeten stoppen met hun bedrijfsactiviteiten en willen we al die ondernemers dan laten opdraaien voor onbetaalbare kosten voor onze wens om VAB's te slopen in het buitengebied en daarom persoonlijk failliet te helpen? Daar kiest het CDA Deurne niet voor! Daar zijn andere oplossingen mogelijk zoals bv ook in de Provincie Limburg gebeurd.

Debat met Frank van Tilburg (BTD).

Stelling: De gemeente moet het gebruik van het cultuurcentrum als gemeenschapsvoorziening stimuleren in plaats van gebruik van alternatieve voorzieningen door verenigingen mogelijk te maken.

Leo Cuijpers trapte hier af door aan te geven dat de kracht van Deurne nu juist zit in de kracht van al die wijken en dorpen met grote sociale cohesie. Daar worden volop activiteiten en evenementen georganiseerd waar we als Deurne trots op kunnen zijn. Het kan niet zo zijn dat we die mooie wortels uit de wijken en dorpen trekken om ze tot bloei te laten komen in het cultuurcentrum. Dat gaat niet gebeuren als het aan het CDA Deurne ligt. Wel zal er met de culturele ondernemer van het cultuurcentrum gekeken moeten worden naar een programmering die beter aansluit bij de behoefte van Deurne en die Deurne breed overstijgend is. Frank van Tilburg kon dit alleen maar beamen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.